На снимката: сръбският патриарх Ириней

Македонският специализиран информационен сайт „религия.мк“ публикува „скандалното писмо на Сръбския синод“ до Българската православна църква /БПЦ/. Редакцията изнесе и факсимиле от писмото и уточнява, че е „получено от източници от Сръбската патриаршия“.

„Сръбският патриарх Ириней използва обидни и заканителни изрази, както към българския патриарх Неофит, така и към Македонската православна църква – Охридска архиеископия“, подчертават от „религия.мк“.

Ириней открито се противопоставя и заплашва главата на бългаската църква при опита БПЦ да помогне за разрешаване на кононичния статут на МПЦ- Охридска архиепископия. Според Ириней „опитите на БПЦ да помогне МПЦ – ОА и да бъде нейна Църква-майка“ ще нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви“.

Писмото е изпратено на 17 април тази година.

Миналата есен Македонската православна църква – Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан.

В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан – главата на МПЦ – ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и Благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално. Съвсем неочаквано и в противоречие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017 г., на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празнествата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид, Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук