Електронната винетка ще бъде въведена от началото на следващата година. Това обяви в кулоарите на парламента регионалният министър Николай Нанков.

Той добави, че тази година ще е последната, в която ще имаме хартиени стикери.

„Новата винетка – като цена, както и на тол таксите – тарифирането, до края на юли месец ще имаме вече първоначалните предложения от колегите от Световна банка, които извършват този анализ, да го наречем, и тарифирането на отделните видове услуги. Със сигурност седмичната винетка ще бъде по-евтина, това е целта“, каза Нанков.

В четвъртък депутати от ГЕРБ внесоха законови поправки, с които се регламентира въвеждането на уикенд винетки. Промените дават законовата рамка, която да позволи за ползване на пътищата в страната да се плаща на база изминато разстояние – за автобусите и камионите, и време за ползване за леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона.

„Предложенията предвиждат електронните винетки да са с валидност една година, три месеца, месец, седмица и уикенд, като те ще могат да се валидират и след датата на купуване. От тях към момента не съществува единствено тази за петък, събота и неделя. От предложението изглежда, че е отпаднала идеята да има и дневна винетка за леките коли”, обясни министърът.

Уикенд винетката, която ще важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя, ще бъде по-евтина от седмичната, обяви Николай Нанков днес. Цената й ще е около 15 лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!