Македонският министърът на вътрешните работи Агим Нухиу подава оставка заради вчерашните събития в Скопие. Това обяви самият той по време на пресконференция.

„Аз като министър, от името на цялото министерство, осъждам вчерашните събития и веднага искам да ви информирам, че част от структурите не си свършиха работата, за което трябва да поемат отговорност. Вместо да спазват законите, част от служителите действаха по поръчка на политическите центрове. Това е нещо, което трябва да бъде санкционирано. Вътрешният контрол е задействан и ще търсим отговорност от всички”, коментира Нухиу.

Междувременно лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев, чиято глава беше разбита, заяви на пресконференция, че вчерашното нападение срещу него e било директен опит за планирано предумишлено убийство.

„Вярвам, че разследването ще открие извършителите. Аз ги познавам. Част от тях са полицаи, а друга част – бандити”, обяви Заев.

Според него директорът на Бюрото за обществена сигурност Митко Чавков трябва веднага да подаде оставка.
На журналистически въпрос за предаването на властта в Събранието след насилието снощи той каза, че не очаква пречки в предаването на поста от председателя Трайко Веляноски на новоизбрания албанец Талат Джафери. Припомняме, че името избирането на Джафери беше причината за ескалацията на напрежнието и стигането до сблъсъците късно снощи.

Междувременно, по данни на Министерството на вътрешните работи на Македония 8 души са задържани и 83 са ранени след снощния инцидент в Събранието. Сред потърсилите медицинска помощ са 25 служители на МВР, 54 са цивилни граждани плюс трима депутати и един журналист.

Все още се изчислява стойността на щетите, нанесени върху сградата на Събранието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!