Македония, референдум

Депутатите в македонския парламент днес в 10.00 часа местно време ще започнат дебатите по внесените от правителството конституционни промени. Промените са част от Договора от Преспа за разрешаване на спора за името на Македония.

За приемането на конституционните промени са необходими две трети мнозинство в Парламента или 80 народни представители в 120-местния парламент. Управляващото мнозинство на премиера Зоран Заев разполага със 72 депутати. За да бъдат приети промените за тях ще трябва да гласуват и народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Нейният лидер Християн Мицкоски твърди, че нито един депутат от ПГ на партията няма да гласува в подкрепа на промените.

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и премиер на Република Македония Зоран Заев на няколко пъти каза, че ако не се стигне до приемане на промените в страната ще бъдат организирани много бързо предсрочни парламентарни избори.

Ден преди дебатите в парламента в Скопие върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди, че „Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне на 20-годишния спор между Скопие и Атина“.

„Тази възможност може и никога повече да не се повтори. Имах привилегията да присъствам на подписването на Договора през месец юни край Преспа в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. И двете страни демонстрираха кураж, лидерство, отговорност и работеха неуморно за преодоляване на различията и старите проблеми, с цел постигане на този исторически Договор, който бе подкрепен от цяла Европа“, каза още Могерини.

Свързана новина:

Македонското правителство предлага промяна в Конституцията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!