Правителството в Македония разгледа предложението за изменение на Конституцията. Министрите одобриха текста, който ще бъде представен пред парламента, с цел да бъде обсъден и да се вземе решение за пристъпване към промени в основния закон.

Правителството, както информира неговият говорител Миле Бошняковски, предлага добавяне на прилагателното Северна в името на Република Македония и това да се направи в целия текст на конституцията на страната преди думата Македония. Измененията в преамбюла на Конституцията се предлагат, за да се спази договорът с Гърция и да се променят двама членове.

Кабинетът на премиера Зоран Заев предлага изменения в по-твърда гранична гаранция в член 3 от Конституцията, която вече беше изменена през 1992 г.

„С новия проект ще се декларира зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави и с това ще се уточнява твърда гаранция за трайността на границите и че Република Македония няма териториални претенции. Това ще означава защита на териториалната цялост на Република Македония и съседните страни“, каза Бошняковски.

Правителството също така предлага изменение на член 49 от Конституцията за грижи за македонците и диаспорите в чужбина, който също бе изменен през 1992 г.

„С промяна в конституцията сега ще се декларират грижи за културните, икономическите и социалните права на членовете на македонския народ и всички наши граждани в чужбина, без това да означава намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи във всякаква форма и поради каквато и да е причина“, каза Бошняковски.

Сега оставало за всички депутати от парламента, независимо към коя партия принадлежат, да вземат отношение по предложението на правителството.

Запитан дали предложението за пристъпване към изменение на Конституцията означава, че вече е осигурено мнозинство от две трети в парламента, Бошняковски каза, че днес правителството започна процес и очаква депутатите да следват гласа на народа от референдума.

„Днес започва процесът, документът отива в парламента очакваме, че още от утре депутатите ще започнат работа и ще се произнесат“

Припомняме, че на 30 септември в Македония се проведе референдум за промяна на името на страната, съгласно споразумението от Преспа, постигнато между премиерите на Гърция и Македония – Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Вотът обаче премина при слаба избирателна активност – около 35%, но над 80% от бюлетините бяха „за” промяната на името.

Експерти обаче коментираха, че призивите на опозиционния лидер Никола Груевски за бойкот са проработили.

Сега решението за Македония и дали да поеме по евроатлантическия път е на парламента в Скопие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!