Виктория Маринова
на снимката: убитата русенска журналистка Виктория Маринова

Председателят на 73-та сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) Мария Фернанда Еспиноса Гарсес осъди убийството на българската журналистка Виктория Маринова.

„Мария Фернанда Еспиноса Гарсес осъжда убийството на журналиста Виктория Маринова и подчертава значението на свободата на печата и необходимостта журналистите да могат да изпълняват професионалните си задължения свободно и безопасно“, заяви председателят на Общото събрание на ООН.

Тя осъди сексуално насилие и подчерта необходимостта от безкомпромисно противодействие на актовете на сексуална агресия и насилие.

В понеделник стотици хора излязоха в няколко града в страната на бдение в памет на зверски убитата журналистка.

Със запалена свещ в ръка и минута мълчание събралите се на площада пред храм „Света Неделя” в София почетоха паметта на младата жена, а по-късно множеството се премести пред сградата на Съдебната палата, където на импровизиран протест хората изразиха недоволството си от случаите на безнаказаност в България. Чуха се и възгласи за оставка на правителството.

В знак на съпричастност към бдението се присъединиха и майките от инициативата „Системата ни убива”, които вече четвърти месец протестират на палатков лагер пред парламента с искане за реформа в социалната сфера.

Бдение се проведе и пред Паметника на свободата в Русе. Такова имаше и в Пловдив, Стара Загора, Плевен и още градове.

И към този момент няма задържан за убийството, въпреки обещанията на премиера, че престъплението ще бъде разкрито бързо, защото по него работели най-добрите криминалисти, все още няма задържан за тежкото престъпление.

За да се запознаят на място с всички обстоятелства около случая, вчера в Русе отидоха главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Освен водещ на предаване, 30-годишната журналистка е била и административен директор на русенската телевизия TVN. Според разследващите обаче най-малко вероятната версия е убийството да е свързано с работата на жертвата.

От Европейската комисия пък призоваха българските власти да проведат бързо и задълбочено разследване.

Припомняме, че тялото на убитата журналистка Виктория Маринова бе открито на 6 октомври от случаен минувач на крайбрежната алея в крайдунавския град.

По информация на разследващите смъртта ѝ е настъпила вследствие на удари в главата и задушаване, но преди това тя е била изнасилена. Част от вещите ѝ липсвали.

Новината за жестокото убийство предизвика широк международен отзвук и бе отразена в редица водещи световни медии. В социалните мрежи коментар по темата направиха и водещи европейски политици, сред които заместник-председателят на Европейската Комисия Франс Тимерманс, председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер, както и лидерът на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!