Стево Пендаровски
Президентът на РСМ Стево Пендаровски

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството български евродепутат и още няколко български лица да получат забрана за влизане в страната. Държавният глава обаче не пожелал да каже дали става въпрос за съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщава Vecer.

Пендаровски е направил изявлението след заседание на Съвета за сигурност в РСМ. На него е бил разгледан случаят с побоя над секретаря на сдружението „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков.
„Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне организирана група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Тя ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България“, заявил още Стево Пендаровски.

Той подчертал, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „Св. Димитър” в Скопие.

Президентът посочил, че според всички оценки „това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и властите няма да бъдат неми свидетели на това, което ще се случи“.

„Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи”, заявил Пендаровски.

Ако предложението му бъде прието, това означава, че ако българският евродепутат и другите български граждани, набелязани от Скопие, са извън страната, няма да им бъде позволено да влязат в РСМ. При положение че вече са влезли, престоят им ще бъде отменен и ще ги обявят за персона нон грата.

Междувременно пък служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е запознал днес колегите си в Съвета на ЕС със случаите на нарастващ натиск срещу представителите на българското малцинство в Република Северна Македония. Той очаква ЕС да вземе отношение.

Още международни новини – четете тук

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук