Президентът Румен Радев и канцлерът на Австрия Карл Нехамер провериха от птичи поглед състоянието на границата ни с Турция. Те бяха на борда на военен хеликоптер „Кугър“. На място се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на Европейския съюз с Турция.

Българската и австрийската делегация посетиха Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

По-рано днес президентът Радев посрещна австрийския канцлер в Пловдив. По време на работната среща бяха обсъдени мерките за

борба с нелегалната миграция

и прилагането на европейското право по отношение на Шенген.

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата. В това увери австрийският канцлер. Въпреки това няма промяна в позицията на Австрия относно разшираването на Шенгенското пространство.

„Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования за българските гранични служители, които са изгубили живота си по време на изпълнение на своите длъжности. Защитата на българската граница, всъщност е

защита и на границата на Австрия,

затова ние сме изключително благодарни за усилията, които България полага за защита на тази граници, но трябва и активни действия за затвърждаване на това партньорство. Имахме възможност по време на обиколката на границата и видяхме какви предизвикателства представляват защитата й. Президентът изложи средствата, които трябва да бъдат положени, за да се засили контролът и ние пред ЕК ще защитим българската позиция и тези 2 млрд. да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на високопреходими автомобили, за закупуването на технически средства и ние напълно заставаме зад България. Цел на моето посещение тук е и да предам на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в защитата на този толкова особен участък от българската граница. Трябва да се изправим пред факта, че системата

Шенген се намира в голяма криза.

Шенгенската система, би трябвало да означава, че вътре в нея не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015г. Германия въведе отново граничен контрол по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път въведе граничен контрол по границата със Словакия, Австрия контролира с гранични служители границата със Словакия, Словения и Унгария. Това очертава именно този голям проблем, който можем да решим единствено заедно. Първото, което трябва да направим е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които преминават през нея. Също така трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за предоставянето на статут на бежанци и това е въпрос от правно ниво”, подчерта канцлерът на Австрия.

„Построили сме изцяло с наш бюджет ограда по цялата граница, по нейно продължение са разположени различни стационарни мобилни системи за видеонаблюдения. През миналата година натискът на нашата граница нарасна рязко, действията на мигрантите стават все по-агресивни. За 4 месеца загубихме 4-ма полицаи, десетки други са ранени. Взехме бързи и решителни мерки“, каза Радев.

Президентът каза още, че България е засилила проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция.

„Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти, с центрове в различни държави на ЕС“, добави държавният ни глава.

Нехамер е придружаван от австрийския вътрешен министър Герхард Карнер.

В българската делегация са министрите на вътрешните работи и отбраната Иван Демерджиев и Николай Стоянов, както и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук