Херо Мустафа
Американският посланик в България - Херо Мустафа

Вчера в интервю за предаването „120 минути“ по бТВ посланикът на САЩ в България Херо Мустафа направи преглед на мандата си. Това, което най-вече се запомни от интервюто, е че два пъти тя повтори, че е възможно още в рамките на този парламент, при добра политическа воля да се гласуват законите за прокуратурата и против корупцията.

ДЕБТАТИ.БГ публикува цялото интервю:

Преди три години, когато проведохме първото си интервю, а и първото за Вас на българска земя, Вие започнахте да ми отговаряте на български. Как сте с българския в края на мандата?

(На български език) Не съм много напред с българския език, но мисля, че сега знам повече за българската култура и традиции и за българския дух. Това е много важно за мен и за семейството ми. За повече от три години в България станахме приятели с много българи, които винаги ще нося в сърцето си.

Херо (англ. ез. Hero) означава герой на латински, на гръцки, на кюрдски и на английски. Как се чувствахте сред българските герои – добри или лоши?

Беше чест и привилегия, случваща се веднъж в живота, да служа в България. Запознах се с толкова много герои в този мандат. От членове на гражданското общество, които продължават да се застъпват за правата на другите, през работещите в болниците, доктори, сестри, направили толкова много за спасяването на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, включително и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и жени, които защитават всички нас в България. Имам късмет, че в работата си се срещам с толкова различни хора и сред тях има толкова много герои.

Говорейки за добро и зло, смятате ли, че всички добри хора тук – онези българи, които работят, плащат данъците си, грижат се за семействата и близките си разбират реалностите в българската политика в момента? Вие лично, разбрахте ли реалностите в българската политика?

Определено имаше много политически изненади, не само в България, но и в моята страна през последните няколко години. Мисля че изненадите са неразделна част от политиката. Не смятам, че трябва да сме учудени, че има изненади. Според мен, трябва да се съсредоточаваме върху това как реагираме. Често първата мисъл е – „отказвам се, идва ми в повече“. Попитахте за средностатистическия, трудолюбивия българин, бих казала – не се отказвайте. Политиката, демокрацията никога не е права линия. Тя е сложна, понякога може да бъде обезсърчаваща, особено ако си имал четири пъти избори. Но тя е процес, вие имате глас и трябва да останете ангажирани в този процес. Това е единственият начин, по който може да видите подобрение. Именно хората трябва да търсят отговорност от лидерите си. Бих казала – останете ангажирани.

Но има и друго – дори в тази политическа несигурност е имало много добро. Започнахте въпроса си с добро и зло. Случиха се много добри неща. Това е решаваща година за България. Престои ви, надявам се, влизане в Шенген, в еврозоната. Както споменахте тази година отбелязваме 120 годишнина от двустранните ни отношения и те никога не са били по-крепки – имаме силни културни връзки, междучовешки връзки, бизнес връзки. Да, има политическа несигурност, но е хубаво да се съсредоточаваме върху положителното.

В началото на мандата Ви като посланик годишният доклад на държавния департамент описа България като държава с ендемична корупция. Как бихте я описали в края на мандата си?

Корупцията остава сериозен проблем. Бих казала, че най-добрата защита срещу корупцията е силна съдебна власт. Затова е от огромно значение, и го казвам като приятел, като партньор, съдебната реформа. Имате в парламента и в момента законодателни текстове, които се изискват от Европейския фонд за възстановяване и устойчивост например. Част от тези текстове са законопроекти още от 2009г. Има закнопроекти, експерти, които са ги преглеждали, дори Европейската комисия и Венецианската комисия са давали насоки, как да бъде реформирана главната прокуратура. Бих казала, че за мен е време тези съдебни реформи, тези законодателни текстове не само да бъдат одобрени, но и да бъдат приложени в цялост, а не само избирателно. Казвам го Светослав (бел.ред. Светослав Иванов, водещ на „120 минути“), вие имате дъщеря, която ще навърши 10 години, ако не за Вас, трябва да се направи за нея. Това са важни реформи, необходими, за да се преодолее тази корупция. Знам, че е много важна тема за българските граждани.

Абсолютно, но цялата тази нестабилност, липса на правителство може би създава условия да не се извърши точно тази реформа. Така може би биха казали някои сега в България, че е сложно, не е ясно кой ще извърши всички тези промени.

Научила съм – ако има политическа воля, има и начини. Ако тя липсва – ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези наказателни текстове, част от които се обсъждат от 2009г. насам. Кога настъпва моментът да продължиш напред?

Един въпрос относно България и войната в Украйна. Знаете тезата, повтаряна многократно миналата година, че България е държавата в ЕС с най-силно руско влияние. Това преувеличено ли е или е логично според Вас?

Знам че България има дългогодишна история с Русия, специално чувство към Русия. Използвайки думата влияние в този контекст, той означава негативна власт, упражнявана пряко или непряко. Има много българи, които биха казали, че има подобно негативно руско влияние не само в енергийния сектори, но и върху фалшиви новини, дезинформация, търговски сделки. Това влияние възпрепятства България да бъде независима, да оползотвори целия си икономически потенциал и да се възползва от правото си на суверенитет.

Имаше ли моменти преди началото на войната в Украйна, в които България беше притеснително близка с Русия?

Бих споменала, ако мога малко да променя въпроса, не само според САЩ, но и според много, включително българи. Примерът с енергийния сектор – България разчиташе 100% на Русия за ядрено гориво, почти 100% за руски газ. Трябва да кажа, дори ако погледнете решението на Русия от април миналата година едностранно да ви спре газа, това беше решение на Русия, не на България. Русия използва енергията като политическо оръжие. Въпреки това смятам, че България е постигнала много по отношение на независимостта и разнообразието на източници на енергия. Фактът, че сте увеличили капацитета в Александруполис, най-накрая е готов и интеркнекторът между България и Гърция – този златен газопровод, диверцифицирали сте ядреното си гориво и мисля че това е огромно постижение, добра новина, произтекла от тази изключително неприятна ситуация.

Санкциите срещу Русия действат ли? В българския случай имаме повече внос на нефт, заради руската нефтена рафинерия в България, както и бъдещи доставки на газ през Турция.

Бих казала, че имаше много широка коалиция от приятели, партньори, съюзници, обединили се в осъждането на действията на Кремъл. И тази демонстрация на единство е страхотна. Това оказва влияние. Един от примерите, които дадохте за наотдавнашното споразумение, за което мисля говорите, между България и „Боташ“, всъщност вярвам, че е много добро споразумение, защото не само диверсифицира трасетата, но и България сега е способна да финализира дългосрочен договор чрез интерконектора Гърция – България и Александруполис, и чрез това ново трасе в Турция с „Боташ“ с надежден доставчик. То ще даде още по-голяма независимост. Вярвам, че българското правителство предприема стъпки в тази насока.

Кои са най-големите щети, според Вас, от хибридната война срещу България и региона? Защото България е свързана със своите съседи.

Според мен хибридните войни размиват границите между войната и мира. Хибридните тактики са например кибератаки, дезинформация, икономически натиск. Тези тактики вредят нас обществата, разделят ги, сеят съмнения и то не само в България. Навсякъде в региона, изобщо в цял свят. В този случай Русия използва тактиката на дезинформация в тази хибридна война. Много се гордея, че виждам толкова много български организации, които работят спрямо изграждане на устойчивост спрямо това и то е изключително важно. Ние сме партньори на тези български организации.

НС гласува изпращането на военна помощ за Украйна, но списъкът беше класифициран и някои партии обжалваха решението пред Конституционния съд. Това прави ли България надежден съюзник на НАТО?

Да, България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Не само че България изпрати тази военна подкрепа, но и медицинска помощ, генератори. Освен това помага на бежанците дошли тук, домакин е на бойна група на НАТО в България, засили ученията и обучението. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз и твърдо вярвам, че България е надежден партньор.

Тема, която бяхме започнали с предишния посланик – г-н Рубин. България закупи изтребители Ф-16. В рамките на спора между тогавашното правителство и президента. Как се справихте с тази вътрешнополитическа конфронтация? Оказахте ли натиск на българското правителство да извърши тази покупка?

Не, модернизацията на въоръжените сили е български приоритет и като ваши партньори работим заедно в тази посока. Бих искала да подчертая, че посочихте една покупка – тази на Ф-16, но е важно да се отбележи, че няма модернизирана нито една част в момента – нито сухопътните сили, нито във военновъздушните сили, нито военноморските сили. Българските въоръжени сили искат да се модернизират, нуждаят се от модернизация и няколко последователни български парламента са го подкрепили. Вашата покупка на Ф-16 ще ви позволи да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също така че работим заедно за подновяване на инфраструктурата и други способности. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха искали модерни и силни въоръжени сили.

По време на мандата Ви като посланик бяха санкционирани български политици и бизнесмени по закона „Магнитски“. Въпреки това политикът все още е там на първия ред в парламента. Ако „Магнитски“ беше сигнал, смятате ли, че политическият ни елит го разбра изобщо?

Гордеем се с постиженията ни в борбата с корупцията. Стоим зад санкциите, които наложихме. Те са само един способ от многото усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българи. Ще се върна отново на реформите, които са възможни още сега, дори в този парламент – да бъде приет този законопроект и да бъде изпълнена съдебната реформа. Това може да бъде направено само от българи. Знам, че е трудно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я използвайки икономическите си способности, след което правят всичко възможно, използват тези икономически средства, за да изчистят имиджа си. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата.

Две от трите години, прекарани тук бяха белязани от местни политически сътресения- четири пъти предсрочни парламентарни избори, както и неспособност на политическите лидери да говорят по между си. Какво означава това за българите днес?

Според мен е важно да се отбележи, че България все още е млада демокрация – едва от 30 години. И отново, това за което говорите, политическото поляризиране не е само в България. И при нас в САЩ сме свидетели на същото.  В процеса на демокрацията, както споменахте, един от важните му елементи е да може да се обединиш и да работиш за разрешаване на въпроси. Ние го описваме като да преминеш от другата страна на политическото разделение. Има времена, в които наистина трябва да се обедините, за да се придвижва държавата напред, така че преминаваш от другата страна на политическото разделение. Дори, въпреки това, бих повторила казаното по-рано – важно е да останете ангажирани. Помнете – имате глас и всеки път, в който го упражните работите за подобряване на демокрацията също както го правим и ние.

Един личен въпрос. Дипломатическата Ви кариера се развива. Сигурно Ви предстои ново назначение. Но някой ден, бихте ли се върнали в България?

Абсолютно, както споменах, приятелите, които имаме тук винаги ще останат наши приятели. Дъщерите ми обожават България, дори не искат да се местят. Това е място, което винаги ще бъде близко до сърцата ни и със сигурност ще се връщаме на посещения, за което нямаме търпение. Ще отнесем с нас частица от България. Осиновихме си българска котка, така че наистина това е място, което винаги ще остане в сърцата ни.

Коя е любимата Ви българска дума?

Знаех си, че ще ми зададете този въпрос, защото винаги го задавате в края. Любимата ми българска дума е „надежда“. Но бих искала да ви помоля да прочета нещо на български, защото знаех, че ще ме питате това и исках да мога да обясня, защо надеждата е толкова важна и защо е любимата ми дума.

„България е красива страна с богата история и упорити и смели хора, които могат да устояват своите ценности и принципи. Вярвайте, ще сте на страната на доброто. Във всяка страна има трудни периоди и несигурност, но българите са доказали, че могат да ги преодоляват и да излизат от тях още по-силни. Убедена съм, че България ще продължи да дава добри примери за кураж и хуманност. Никога не губете надежда. Вярвайте в собствените си сили. Бъдете активни във вашия избор за бъдещето и никога не губете надежда.“

Още актуални интервюта – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук