Георге Иванов
На снимката: македонският президент Георге Иванов

Македонският президент Георге Иванов направи обявеното от по-рано обръщение към нацията. В предаване на живо той съобщи, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония.

Президентът подчерта, че днес за първи път е бил запознат с текста на договора и процеса на договаряне с Гърция. Иванов каза, че на срещата, която имал сутринта с премиера Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров им казал, че това е техен личен договор.

„Целият този преговорен процес беше безотговорен и непрозрачен, поради което се стигна до този резултат“.

Президентът подчерта, че няма да легализира политически „незаконни постройки“.

Иванов също така зададе риторичния въпрос каква е била целта на преговорите – дали „за да се приемат всички гръцки искания и ултиматуми“?

„С такъв договор се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят. Гърция изпълни максималистичните си искания. Това, което направи с македонците в Гърция, сега с този договор ще го направи и с македонците в Македония.“

Според президента договорът за името „Република Северна Македония“ изтрива историята на страната. Той също така призова да „не се оскверняват“ целите на държавата, а ЕС и НАТО „не могат да са алиби“.

След като направи констатацията, че „този договор не обединява, а поляризира обществото“, Георге Иванов подчерта, че няма да го подпише.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!