Палеонтолози от известния Пустинен музей в Мексико откриха останките на нов вид динозавър, обитавал бреговете на северозападния щат Коахила преди 85 милиона години. Това означава, че става дума за най-стария известен динозавър от този район.

Acantholipan gonzalezi бе намерен в региона Окампо и е бил местен вид за северната пустинна част на страната. След 8 години на изследвания и проучвания фосилните останки разкриха, че това е нов род нодозавър. Според особеностите на материала бе уточнено, че идва от млад, ненапълно пораснал екземпляр с дължина 3,5 метра и маса около половин тон.

Името Acantholipan gonzalezi има смесен произход. Akantos означава на гръцки „бодил“, а „липан“ е в чест на смело племе на апачите, обитавало региона, в който са намерени фосилите.

Акантолипанът се различава от близките си родственици като нодозавъра и ниобраразавъра, тъй като едната кост на предмишниците му е много по-широка и масивна, отколкото у другите нодозаври, а в областта на таза има конични шипове.

Други уникални динозаври, намерени в Мексико, включват летящото влечуго петерозавър и албертозавърът. Палеонтолозите смятат, че в Коахила има още много местни динозаври, които ще бъдат открити.

Копие на Acantholipan gonzalezi  ще бъде изложено в Пустинния музей на Коахила, който представя най-важната колекция от динозавърски останки в Латинска Америка. Между тях има и тиранозавър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!