Буяр Османи
На снимката: Буяр Османи

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи пристига днес на двудневно работно посещение в София. По време на престоя си тук ще има среща с българския външен министър Николай Милков, с премиера Гълъб Донев, както и с лидерите на основните парламентарно представени партии.

България е домакин на среща на министрите на външните работи на държавите от Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), на която Северна Македония ще бъде представена от Буяр Османи.

Предвидена е среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, с Кирил Петков от „Продължаваме промяната”, с Мустафа Карадайъ – лидер на ДПС, с председателя на БСП Корнелия Нинова, с Христо Иванов от ДБ и с лидера на „Български възход” Стефан Янев”, уточниха от пресслужбата на македонското външно министерство.

По време на разговорите се очаква да бъдат обсъдени актуални въпроси на двустранните отношения между София и Скопие, изпълнението на поетите ангажименти, залегнали в Протокола и в Договора за приятелство, геополитическите предизвикателства, сътрудничеството в НАТ, както и възможностите за задълбочаване на икономическия диалог между двете държави.

Николай Милков и Буяр Османи ще участват в организирана от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса на тема „Насърчаване на конструктивните възможности в България и в Северна Македония”.

Припомняме, че съвсем наскоро РСМ прие промени в Закона за регистрацията и имената на сдруженията, с което принуждава българските културни клубове „Иван Михайлов“ и „Цар Борис Трети“ да сменят имената си, иначе ще бъдат заличени, на което от нашето МВнР реагираха с остра официална позиция, че това е дискриминационно.

В същото време провокациите от страна на РСМ към България продължават – преди седмица у нас бе отворен македонски клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград, чиято цел дори официалните власти в Северна Македония поставиха под въпрос. Не спира и приписването на български исторически личности и светци за македонски такива, сред които светите братя Кирил и Методий, цар Самуил, Гоце Делчев и най-новата провокация – българският възрожденец Кирил Пейчинович.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук