Френският президент Еманюел Макрон обеща да възстанови катедралата „Нотр Дам“ до 5 години, съобщи АФП. Управляващата партия пък прекрати своята предизборна кампания за евроизборите заради пожара, който опустоши френската светиня в понеделник вечерта, съобщава „Политико“.

Нотр Дам

„Ще възстановим Нотр Дам още по-красива и искам да бъде готова до 5 години, можем да го направим – заяви Макрон в телевизионно обръщение към нацията – Зависи от нас да превърнем това бедствие във възможност да се обединим, да погледнем дълбоко в себе си какви сме и какво трябва да правим и да станем по-добри, отколкото сме. Зависи от нас да намерим нишката на нашия национален проект“, бяха думите на президента на Франция.

„Живеем в момент на дълбока тъга. „Листата Ренесанс“ ще се присъедини към този момент на национално обединение. Ние прекратяваме кампанията си до второ нареждане“, заяви Натали Лоазо, водещ кандидат на партията на Еманюел Макрон „Република, напред“.

Партията кръсти своите кандидати за европарламента „Листа Ренесанс“.

Близо 700 милиона евро са обещани от френските милиардери и от компании в частния сектор, за да се подпомогне възстановяването на катедралата „Нотр Дам“, която пострада сериозно след снощния пожар. Покривът му рухна в понеделник вечерта вследствие на пожара, който вероятно е свързан с ремонтните дейности.

Нотр Дам
на снимката: Френският президент Еманюел Макрон

Френската корпорация за луксозни дрехи „Керинг“, чиито марки включват „Ив Сен Лоран“ и „Гучи“ даде един добър старт на кампанията по набирането на средства за ремонта на катедралата. Ръководителят й Франсоа-Анри Пино заяви, че сложната дървена рамка, която е държала покрива трябва да бъде заменена.

„Това ще бъде дълго и скъпо, но ние трябва да го направим“, каза той по радио Би Би Си.

По-късно конкурентът на Керинг – LVMH излезе с обещание да дари 200 милиона долара.

Френският нефтен гигант „Тотал“ ще дари 100 милиона, а козметичната група на „Лореал“ ще дали 200 милиона долара.

Нотр Дам

Част от другите дарители за тази кауза са инвеститорът Марк Ладре дьо Лашариер с 10 милиона евро, строителните магнати Мартин и Оливие Буиг, които обещаха още 10 милиона евро.

Корпорации като „Мишелин“, „БНП Париба“ и „Винчи“ също се очаква да заявят как ще участват.

Най-известната катедрала в Париж – Нотр Дам, се руши. Затова архиепископът на френската столица Андре Фино набира 100 млн. евро за реставрацията ѝ. Изгражда

От „Еър Франс“ пък заявиха, че ще превозят безплатно експертите, които ще дойдат, за да работят по реставрирането на катедралата.

Обещания за дарения също дойдоха и от анонимни донори в частни групи като частната „Френч Херитидж Фондейшън“, които заявиха, че имат обещани 3.3 милиона евро. По-скромен е фондът за набиране на средства, учреден в платформата Личи, който само до днес следобед е събрал 26 000 евро.

Френският застраховател „Групама“ обеща да достави 1 300 дъбови греди, нужни за реконструкцията на покрива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!