Йосиф Сталин
На снимката: Йосиф Сталин

Броят на руснаците, които оценяват положително Йосиф Сталин, продължава да расте, става ясно от данни на центъра „Левада“, според които през март 2019 г. е постигнат рекорд.

70% от анкетираните заявили, че се отнасят положително към ролята на Сталин в руската история. Този показател започва да расте през 2014 г. и достига върха през 2019 г.

За първи път повече от половината анкетирани (51%) се отнасят с възхищение, уважение или симпатия. Това е максималният показател през последните 20 години.

Според политолога Екатерина Шулман има три причини за това настроение в обществото.

„Първо – това е времето. Събитията са все по-далече и по-далече. Съответно живата историческа памет отминава, поради това Наполеон е торта, а не човекък, който нападна Русия, а Сталин – това са „кубанските казаци“. Някакво съвсем отдалечило се минало. Поради това отношението е като към крал Артур.“

Според Шулман втората причина за възхищението към Сталин е „държавната пропаганда“.

„Хайде да не си затваряме очите за това, че Сталин се рекламира като победител във войната и мъдър управник. И по принцип съветският исторически период се рекламира като най-добрите възможни времена. И третата, най-интересната, причина е, че това отговаря на динамиката. Става дума за антиелитарно настроение.“

По думите на политолога името „Сталин“ не е самият той, а „това, което е останало от него в живата народна памет“. Образът на диктатора се възприема като символ на суровия ред и „последен аргумент в борбата с оялите се чиновници, които са неуправляеми“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!