Еманюел Макрон и Ангела Меркел ще поведат Европа след Брекзит. Това си обещаха двамата президенти на Франция и Германия по време на срещата на европейските лидери в естонската столица Талин. Спечелилата четвърти мандат преди дни Меркел подкрепи младия си колега относно плановете му за реформирането на Европейския съюз, след като Великобритания го напусне.

„Вчерашната дискусия показа, че има общо реализиране на нуждата за голям скок напред в Европа“, заяви Макрон пред репортери. „Днес всички сме убедени, че Европа трябва да се движи напред по-бързо и по-силно, за повече суверенитет, единство и демокрация“, добави той.

Френският президент получи подкрепа за своите мерки за реформи на Европейския съюз и еврозоната и от страна на Европейската централна банка. Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат заяви в свое интервю за вестник Les Echos, че идеите на Макрон са „радващи и обнадеждаващи“. „Вече не става дума за политика на малките крачки. Този път летвата е вдигната много високо“, казва той. Реформите трябва да се приложат, но и да се намери подкрепа у обществото, пояснява икономистът.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък не очаква съществен напредък в преговорите по Брекзит през идния месец и отваряне на главата за търговията между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания. „До края на октомври няма да имаме достатъчен напредък, освен ако стане някакво чудо“, каза Юнкер в естонската столица Талин.

Британският премиер Тереза Мей пък коентира, че преговарящите по Брекзит са отбелязали „добър напредък“ и увери, че е ангажирана да насърчи европейските граждани да останат във Великобритания. „Ценя приноса, който гражданите на ЕС са дали във Великобритания, но също така искам да се гарантират правата на гражданите, живеещи в други страни от ЕС“, каза тя в Талин в отговор на въпрос за искането на британските делови среди и синдикати да гарантира едностранно правата на европейците. Мей изрази увереност, че речта й във Флоренция през миналата седмица е дала нов тласък на тежките преговори по Брекзит и че вижда признаци, че тази нейна реч е сложила край на буксуването.

ЕС трябва да съхрани единството на 27-те си членки, включително в контекста на новите идеи, заяви хъщ председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук