Macron_Merkel
На снимката: френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел

Лидерите на Франция и Германия ще се срещат в Берлин в неделя, за да почетат заедно паметта на жертвите от европейските войни, като представят също и единен фронт за противодействие на глобалните сътресения, подклаждани от непредсказуемия американски президент Доналд Тръмп.

Президентът Еманюел Макрон ще посети бившия враг на Франция, превърнал се в ключов партньор в ЕС, за церемония по полагане на венец в Деня на траур за жертвите на войната и тиранията, ще държи реч в парламента и ще има разговори с канцлера Ангела Меркел.

Макрон и Меркел, и двамата са отдадени проевропейци и интернационалисти, които се противопоставиха на нарастващите популистки, евроскептични и антиимиграционни сили в Европа и на изолационната политика на Тръмп.

По време на втората си среща в рамките на една седмица, двамата вероятно ще обсъдят по-задълбочено идеята за бъдеща европейска армия, предложение, което разгневи Тръмп.

Тъй като света си спомняше през този месец за Първата световна война, завършила преди един век, Макрон многократно се позоваваше на ужасите от войната, за да бъде чуто посланието му, че нарастващият национализъм отново ще дестабилизира света.

Той предложи изграждането на бъдеща европейска армия като символ на единния континент. Предложението бе подкрепено от Меркел, въпреки че холандският премиер Марк Руте в петък заяви, че Франция и Германия прибързват, заявявайки, че безопасността на континента може да бъде гарантирана само чрез НАТО.

Във вторник американският лидер подигра и двете европейски сили, като написа в „Туитър“: “ Къде беше Германия през Първата и Втората световна война? Какво се случи с Франция?“ и добавяйки, че „те са започнали да учат немски в Париж преди САЩ да дойдат“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!