Путин и Макрон

Френският президент Еманюел Макрон проведе нов 90-минутен телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в четвъртък, съобщиха от офиса му. Това е третият разговор между двамата лидери след инвазията в Украйна.

Помощник на Макрон, който информира репортерите при условие на анонимност, заяви, че френският държавен глава е разговарял с Путин, „след което се е обадил на президента Зеленски“ в Киев.

По информация на ТАСС по време на разговра руският президент Владимир Путин е обяснил на френския си колега „значителната роля на неонацистите в държавната политика на Киев“. Подчертава се, че руският лидер не е бил доволен от изявлението на Макрон, в което той нарече лъжа твърдението, че Русия се бори с нацизма в Украйна.

„В тази връзка бяха дадени аргументирани обяснения за значителната роля на неонацистите в държавната политика на Киев“, се казва в доклада.

Путин е обърнал внимание на Макрон, че в обръщението му „не се казва нито дума за саботажа от страна на украинското ръководство на Минските споразумения в продължение на седем години, нито за факта, че западните страни и самата Франция не са направили абсолютно нищо, да принудят Киев да ги изпълни.

Президентът на Руската федерация също така е посочил, че се мълчи за дългогодишния геноцид срещу цивилните в Донбас.

Според доклада Путин е изложил подробно основните подходи и условия в контекста на преговорите с представители на Киев и потвърди, че на първо място става дума за демилитаризация и неутрален статут на Украйна.

„Беше подчертано, че задачите на специалната военна операция във всеки случай ще бъдат изпълнени, а опитите да се спечели време чрез проточване на преговорите само ще доведат до допълнителни искания към Киев в нашата преговорна позиция“, съобщават от Кремъл.

„Потвърдена е готовността на руската страна да си сътрудничи с чуждестранни партньори за решаване на остри хуманитарни проблеми“, съобщиха от пресслужбата на президента на Руската федерация.

Путин е призовал президента на Франция да обедини усилията си за безопасна евакуация на чужди граждани от територията на Украйна.

В същото време държавният глава на Русия е споменал за голяма „група индийски студенти в Харков, които украинските сили за сигурност държат като заложници“.

„Твърденията за предполагаеми продължаващи ракетни атаки и бомбардировки над Киев и други украински градове не отговарят на действителността и са елементи на антируска дезинформационна кампания“, съобщават от пресслужбата на президента.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук