Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон изложи своята позиция за бъдещата реорганизация на Европейския съюз и на Европа при посещението си в Португалия. Според него тази реорганизация за 10 до 15 години трябва да има „три кръга“.

В ключовият кръг „сърцето на двигателя“ ще бъде подсилената еврозона на Германия и Франция като стълб. Първият кръг ще бъде по-интегриран пазар на труда със силни социални права, дори и общо подсигуряване срещу безработицата.

Във втория кръг, според Макрон, биха били държавите-членки на Европейския съюз „със силен единствен пазар, някъде между разширения ЕС и еврозоната“, които, ако искат да се развиват, могат да влязат в еврозоната с отделен бюджет, европейски валутен фонд и по-силно политическо управление.

Във вторият кръг на тотално реформиран ЕС, покрай силния единен пазар, според Макрон, биха могли да се включат и военни, държавни и търговски политики на ЕС, които биха „гарантирали истинската свобода на движение вътре в зоната“.

Най-широкият кръг би представлявал „съюз на ценности, демократични принципи и икономически свободи“ някъде между ЕС и Съвета на Европа, който би бил по-малко интегриран и в който би имало място и за Русия и за Турция, но така, че тези държави да възприемат и стриктно да зачитат европейските демократични ценности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!