Макрон и Меркел
На снимката: френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел

НАТО преживява „мозъчна смърт“, предупреди френският президент Еманюел Макрон. Според него причината за това е в липса на координация между Европа и САЩ и заради агресивните действия на Турция в Северна Сирия. Германският канцлер Ангела Меркел обаче не се съгласи със своя френски партньор и в типичния си стил призова към по-умерени коментари.

„Това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт на НАТО – каза Макрон за списание „Економист“ – Няма координация относно стратегическо вземане на решения между Съединените щати и техните съюзници в НАТО. Няма. Има некоординирани агресивни действия от друг съюзник в НАТО, Турция, в област, в която нашите интереси са застрашени.“

Френският президент предупреди европейските страни, че вече не могат да разчитат на Америка да защитава съюзниците в НАТО. Европа стои на „ръба на пропастта“, каза той, и трябва да започне да мисли за себе си стратегически като геополитическа сила.

„В противен случай ние вече няма да контролираме съдбата си“ – убеден е френският лидер.

По време на едночасово интервю, проведено в позлатения му офис в Елисейския дворец в Париж на 21 октомври, президентът заяви, че е крайно време Европа да се „събуди“. Той беше попитан дали вярва в ефективността на член 5 – идеята, че ако един член на НАТО бъде атакуван, всички ще му помогнат, на което отговори:

„Не знам, но какво ще означава член 5 утре? Трябва да преосмислим какво е НАТО в светлината на ангажиментите на Съединените щати. А Америка показва признаци на обръщане на гръб към нас, като демонстрира остро това със своето неочаквано изтегляне на войски от североизточна Сирия миналия месец, изоставяйки своите кюрдски съюзници“, допълни Макрон.

При президента Доналд Тръмп Европа се изправя за пръв път пред американски президент, който „не споделя нашата идея за европейския проект“, каза каза френският държавен глава. Това се случва, когато Европа е изправена пред възхода на Китай и авторитарния завой на режимите в Русия и Турция. Освен това Европа е отслабена отвътре от Брекзит и политическата нестабилност.

Този „токсичен микс“ беше „немислим преди пет години“, твърди Макрон.

„Ако не се събудим… съществува значителен риск в дългосрочен план да изчезнем геополитически или поне вече да не контролираме съдбата си. Вярвам в това много дълбоко“ – каза той.

Основното послание на Макрон е, че Европа трябва да започне да мисли и да действа не само като икономическа група, чийто основен проект е разширяването на пазара, но и като стратегическа сила. Това трябва да започне с възвръщането на „военен суверенитет“ и възобновяването на диалог с Русия, въпреки подозренията на Полша и други страни, които някога бяха под съветско владичество.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли мнението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО преживява „мозъчна смърт“, като заяви, че подобни коментари не са необходими.

Макрон „използва драстични думи, това не е моето виждане за сътрудничество в НАТО“, каза Меркел след разговори с гостуващия шеф на трансатлантическия отбранителен съюз Йенс Столтенберг.

„Не мисля, че подобни оценки са необходими, дори ако имаме проблеми и трябва да се сплотим“, добави тя.

Дразнещите коментари на Макрон се появиха преди срещата на върха на НАТО във Великобритания следващия месец.

Междувременно Столтенберг подчерта, че „НАТО е силен“, добавяйки, че САЩ и Европа „работят заедно повече, отколкото сме правили от десетилетия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!