Тереза Мей и Еманюел Макрон
Тереза Мей и Еманюел Макрон

Страните членки на ЕС могат само да намерят начин да „избистрят“ условията по развода с Великобритания, но не могат да ги предоговорят, заяви френският президент Еманюел Макрон.

„Това споразумение е най-добрата възможна сделка и ние не може да го предоговаряме. Но можем да го избистрим и подсигурим“, заяви Макрон пред репортери след срещата на върха на ЕС.

Британският премиер Тереза Мей каза, че е поискала допълнителни уверения, за да може да прокара сделката през британския парламент. Тя заяви в петък, че Великобритания и ЕС ще проведат още разговори в следващите дни.

Мей приветства изявлението на лидерите на 27 страни членки за позицията им относно договора за ирландската граница, която доведе до заплахи от страна на британските депутати, че ще отхвърлят сделката.

„Като официални заключения тези изявления имат правен статут и за това трябва да бъдат приветствани – заяви Мей – депутатите ще искат допълнителни уверения“.

След разговора си с ръководителя на европейския съвет ЕС Доналд Туск и ръководителят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и други лидери в Брюксел тя заяви, че допълнителни разговори ще бъдат проведени другата седмица. Мей още потвърди, че нейното правителство ще работи повече за подготовката за евентуално излизане без сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!