Китай, САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че голяма търговска сделка между САЩ и Китай може да се очаква в близкото бъдеще. Той сподели, че китайската позиция е омекнала вследствие на икономическото въздействие на войната с мита.

„Китай иска да направи една голяма и всеобхватна сделка. Това може да стане скоро!“, написа в „Туитър“ Тръмп.

Той заяви, че решението на Пекин да не налага нови мита за вноса на коли и авточасти от щатите показва болката, нанесена от САЩ чрез войната с мита.

„Китай тъкмо обяви, че икономиката им е нараснала с много по-бавен темп заради войната ни с мита с тях. Те тъкмо преустановиха увеличенията на митата за САЩ. САЩ се справят много добре“, написа Тръмп.

Под натиска поради търговската си война със САЩ Китай съобщи, че ще отложи налагането на наказателни мита върху произведените в САЩ автомобили и авточасти за три месеца от 1 януари.

Този ход е още един знак, че примирието между Пекин и Вашингтон не е изчезнало заради неотдавнашния арест в Канада на висш представител на китайски телекомуникационен гигант по искане на Съединените щати.

Пекин повиши тарифите за американски автомобили и авточасти това лято с 25% като огледална мярка на американските мита за китайски стоки с обем 50 милиарда долара.

Задържане на въвеждането на наказателни мита води до намаляване на митата от 40% до 15%, наложени на всички чуждестранни превозни средства.

„Спирането на митата е конкретна мярка за прилагане на консенсуса, постигнат от двамата държавни глави“, се казва в изявлението на Сметната палата на митническата комисия на Държавния съвет.

Американският президент Доналд Тръмп и китайският лидер Си Цзинпин се договориха в рамките на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес на 1 декември за 90-дневно примирие, докато се опитват да намерят решение на ескалиращия търговски спор.

Отлагането на митата ще бъде от полза за американските марки като „Тесла“ и „Форд“, които отчетоха понижаване на продажбите си в Китай вследствие на напрежението в търговията. Международните производители на автомобили „Даймлер“, произвеждащ „Мерцедес-Бенц“, и Бе Ем Ве също изнасят произведени в САЩ SUV в Китай.

Американският износ за Китай е намалял с 25% на годишна база през ноември, тъй като по-високите мита на стотици американски стоки вредят на търсенето им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!