Еманюел Макрон, демонтира
на снимката: Президентът на Франция Емануел Макрон

Френският президент Макрон открито обвини Турция и Русия за съвместна антифренска политика в Африка, съобщава „Форин инсайдър“. В обширно интервю в най-авторитетното списание с африканска тематика “Jeune Afrique“ френският президент Еманюел Макрон директно нападна Турция и Русия. По думите му двете държави, които понякога попадат на противоположните страни в някои горещи точки, провеждат съвместна игра против френските интереси на Черния континент.
Той дословно казва:

„Има активни стратегии, които понякога се водят от африкански официални лица, но най-вече на външни сили като Русия и Турция. Те спекулират с чувствителността на африканците ота постколониалната епоха. Целта е да разпалят враждебността срещу Франция. Не бива да бъдем наивни, тъй като много от тези, чиито гласове се чуват в медиите или пък публикуват видеоклипове, са наети и работят или в полза на Русия, или на Турция.“

Отношенията между Париж и Анкара се изостриха неимоверно покрай разпределението на зоните на влияние в Средиземно море и особено във връзка с войната в Либия, в която Турциа активно взе страна и получи сериозни права от правителството в Триполи. Допълнително напрежението се покачи след остри изказвания на Ердоган срещу неговия колега Макрон, а между военни съдове на двете държави имаше и неприятен инцидент при опит на френски боен кораб да провери за ембаргов товар турски кораб край бреговете на Либия. Французите тогава бяха заплашени от три намиращи се наблизо турски бойни кораба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!