Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги на среща с Володимир Зеленски
Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският министър-председател Марио Драги на среща с украинския президент Володимир Зеленски

Западните държави са се договорили да не предоставят на Украйна определени видове оръжия, по-специално бойни самолети и танкове, каза френския президент Еманюел Макрон по време на пресконференция в Киев, където той и колегите му – германският канцлер Олаф Шолц и италианският министър-председател Марио Драги се явиха с украинския президент Володимир Зеленски. 

„Говорим за неофициално споразумение, но почти официалната позиция на партньорите от НАТО е, че ние помагаме на Украйна да се защити, но не воюваме с Русия“, каза Макрон пред украински журналисти.

Според френския лидер Киев е запознат с тези споразумения.

Всеки от тримата лидери на ЕС беше подложен на остри критики през последните месеци, че изглеждат твърде отстъпчиви към оплакванията и исканията на Русия. Макрон, например, преговаряше дълго с Путин без успех, и многократно настояваше Русия да не бъде „унижавана“. Берлин от своя страна се забави с изпращането на спешно необходими оръжия.

И въпреки окуражаващата реторика, триото лидери на най-големите, най-богатите и най-мощните държави в ЕС не обявиха нова драматична военна или финансова помощ за Украйна. За разлика от тях, президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда допълнителни 1 милиард долара в подкрепа на Украйна.

Но пък обявиха подкрепата си за статута на страната за кандидат за членство в ЕС. Тя дойде по време на много символичното им посещение до Ирпин, предградие на Киев, където се твърди, че окупационните руски сили са извършили невиждани зверства, преди да бъдат отблъснати.

Други лидери, включително премиерите на Чехия, Полша и Словения, посещават разкъсана от война Украйна още от началото на военните действия. Председателят на ЕП Роберта Мецола отиде в края на март, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посети Киев два пъти след руската инвазия. През по-голямата част от това време Макрон беше зает с кампанията си за преизбиране във Франция, а Шолц отклони поканите за посещение, след като Украйна отхвърли искането на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да посети страната през април.

На посещението в четвъртък към тройката лидери се присъедини и румънския президент Клаус Йоханис, представляващ по-новите източни страни членки на ЕС. Това е очевидно усилие да се отстранят критиките, че големите страни основателки действат като изключителна клика. Подобно на своите спътници, Йоханис също изрази недвусмислената си подкрепа за предоставяне на статут на кандидат-член на Украйна и Молдова.

Следващи стъпки

Като задължителна процедурна стъпка, Европейската комисия в петък официално ще препоръча получаването на статут за Украйна, но се въздържа от това за Грузия, която също е подала молба за членство. Това решение, което е сериозен неуспех за Тбилиси, е знак за политически сътресения в страната.

Не е ясно обаче кога, или дори дали, Украйна някога ще стане официално член.
Някои страни от Западните Балкани, включително Албания, Северна Македония и Черна гора, на практика са спрели офертите си от години. В четвъртък тези три държави публично изразиха подкрепата си за Украйна и Молдова.

Драги, Макрон и Шолц оставиха отворена възможността Европейският съвет да наложи условия на Украйна, включително искания за укрепване на демократичните институции и върховенството на закона, преди на страната да бъде разрешено да започне официални преговори за присъединяване към ЕС.

Много служители и дипломати на ЕС казаха, че е трудно да си представим, че Украйна ще постигне голям напредък към реалното членство, докато вече не е във война, а Макрон каза, че цялостният процес може да отнеме десетилетие или повече.

В Киев обаче Макрон звучеше предимно положително.

„Европа е на ваша страна, ще остане такава, докато е необходимо, до победата“, каза френският президент.

Той използва посещението, за да обяви, че Франция ще изпрати допълнителни шест самоходни гаубици „Цезар“ на украинската армия, добавяйки към десетката изпратени преди това, както и мобилна лаборатория за ДНК анализ, която да помогне при обработката на доказателства за предполагаеми военни престъпления.

„И четиримата подкрепяме незабавен статут на кандидат за членство. Този ​​статут ще бъде придружен от пътна карта и също така ще означава, че ситуацията на Балканите и съседните страни, в частност Молдова, ще бъде взета предвид“, каза Макрон, въпреки че според него това е само началото на по-дълъг процес.

Силните думи на Драги

Италия традиционно поддържа най-близки отношения с Москва, от която и да е държава в ЕС и силните думи на Драги в четвъртък, че подкрепя Украйна и упреква Русия за войната, без съмнение донесоха специално послание на Путин.

„Днес е исторически ден за Европа“, каза Драги. „Италия, Франция и Германия – три страни основателки на Европейския съюз – и президентът на Румъния дойдоха в Украйна, за да предложат безусловната си подкрепа на президента Зеленски и украинския народ.

Драги също подчерта, че кандидатурата на Украйна за членство в ЕС ще отнеме време.

„Най-важното послание на нашето посещение е, че Италия иска Украйна да се присъедини към ЕС – и иска Украйна да има статут на кандидат и ще подкрепи тази позиция на следващия Европейски съвет“, каза той, добавяйки: „Президентът Зеленски естествено разбира, че пътят от кандидат до член е път, а не точка. Това е път, който ще трябва да види дълбоките реформи на украинското общество.

Зеленски от своя страна изрази задоволство от коментарите на своите гости.

„Нашата страна прави всичко възможно, за да стане член на ЕС“, каза той. „И цялата страна го желае.“

В интервю заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр каза, че е важно видните лидери на ЕС да видят от първа ръка разрушенията и доказателствата за зверства в Ирпин.

„Много е важно да се види разрушението, което прави Руската федерация. Тук можете да видите пълния набор от оръжия, които използва, включително забранените от международното право. Виждате, че почти 20% от територията на Украйна е временно окупирана. И това е почти с размерите на пет Сицилии.“

Всички лидери казаха, че са развълнувани от това, което са видели. А Шолц предложи недвусмислена подкрепа за Украйна и отправи остра критика към Русия.

„Украйна е в героична отбранителна битка срещу Русия в продължение на 113 дни. За това, аз самият, и Германия, ви отдаваме голямо уважение. Ясно е, че тази инвазия бележи повратна точка, защото Русия се опитва да измести границите в Европа. Това е неприемливо“, каза германският канцлер.

Шолц отбеляза, че решението на Германия да доставя оръжия на Украйна бележи историческа промяна, слагайки край на дългогодишната политика на недоставяне на оръжие в активна военна зона.

И той добави своя глас към подкрепата за официалната кандидатура на Украйна за членство. „Украйна принадлежи към европейското семейство. На Европейския съвет ще настоявам за единна позиция. Германия е за положително решение в полза на Украйна. Това важи и за Република Молдова“, каза Шолц и допълни, че ЕС също ще трябва да направи промени, за да приеме по-голямо членство.

Няколко официални лица отбелязаха, че приемането на Украйна, поради относително голямото й население, ще промени фундаментално баланса на силите в решенията на ЕС, взети чрез гласуване с квалифицирано мнозинство, в което размерът на страната играе роля. Украйна също ще бъде в позиция за относително голяма делегация в Европейския парламент.

Тримата лидери използваха посещението си, за да призоват Русия да помогне за отварянето на морските маршрути за Черно море, така че Украйна да може да изнася зърно, което е блокирано, и което допринася за глобалната продоволствена криза.

Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна, каза, че посещението трябва да укрепи европейското единство срещу Русия.

„Важно е да се видят очите на хората, които са загубили децата, домовете си, и градовете си, в които вече не могат да бъдат върнати. Това, което може да се види сега в Украйна, трябва ясно да насърчи всички да се обединят и да спрат Путин в Украйна, преди да отиде в Европа, защото апетитите на Путин са много по-големи и по-широки“, каза тя.

Текстът е публикуван в „Политико“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук