Франция протести
Снимка: БТА

Еманюел Макрон усети пълната сила на френския гняв в четвъртък, когато гражданите се събраха на протести в цялата страна, за да демонстрират своето несъгласие срещу повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Поводът за протестите на французите може да се стори странен на нас българите, които сме свикнали да работим по-дълго. В цяла Европа дори, пенсионната възраст е между 64 и 67 г. Парадоксът идва от там, че французите се чувстват добре от високите си пенсии. Но при застаряването на населението и намаляващата раждаемост, наблюдавана в повечето развити страни, ще се стигне до момент, в който увеличаването на пенсионната възраст ще стане неизбежно.

Синдикатите твърдят, че 3,5 милиона души са излезли да протестират в цялата страна. Властите предполагат, че цифрата е много по-ниска – малко под 1,1 милиона.

В Париж профсъюзните лидери заявиха, че рекордните 800 000 души са участвали в предимно мирно шествие през града, а полицията посочи цифрата 119 000. Протестиращите настояват правителството да отмени яростно оспорваната промяна.

Денят беше помрачен от изблици на насилие и вандализъм

В югозападния град Бордо входната врата на кметството беше подпалена. В Париж полицията и групи протестиращи се сблъскаха късно през нощта.

В столицата официалната демонстрация, съставена от голяма част от френското общество – млади, стари, професионалисти, безработни, тръгна от Place de la Bastille в ранния следобед и се отправи към Place de l’Opéra по Големите булеварди. Тълпата бе многобройна и ядосана на правителството и президента, но настроението  бе празнично и мотивирано от проява на солидарност. Атмосферата беше влошена от група младежи, облечени в черно и с маски, които се бяха позиционирали начело на шествието. Те рушиха навеси, рекламни пана, витрини, предната част на Макдоналдс, и павилиони за вестници, оставяйки диря от стъкло и купчини горящи кофи за боклук след себе си.

Те също трошиха павета, които след това хвърлиха по полицията. Най-тежките сблъсъци се състояха на Place de l’Opéra и по-късно на Place de la Bastille, където полицията се опита да ги разпръсне със сълзотворен газ.

На друго място се съобщава, че част от ръката на жена е била отнесена от граната със сълзотворен газ в град Руан. Според данни на полицията и синдикатите там се бяха събрали между 14 800 и 23 000 протестиращи.

Големи протести имаше в Марсилия, Лион, Безансон, Рен и Арл, както и в други френски градове

Дори преди центристкото правителство на президента Макрон да прокара пенсионните промени в парламента, рекорден брой работници излязоха на улицата през предходните седмици.

Припомняме, че в понеделник администрацията на Макрон оцеля на косъм от вот на недоверие – с девет гласа. Но начинът, по който беше приет законът, нажежи общественото настроение.

В четвъртък полицията беше уведомена за над 200 протеста, които ще се проведат във Франция и се подготвяше. По протежение на маршрута в Париж банките и предприятията бяха затворени рано сутринта и фургони с полицаи и жандармеристи бяха разположени по пътищата.

Много от протестиращите, особено младите, заявиха, че са били подтикнати от появата на Макрон по телевизията в сряда. Тогава той каза, че протестите са „легитимни“, но няма да доведат до промяна на закона, който не само повдига официалния възраст за пенсиониране, но изисква работниците да правят вноски в пенсионната система за по-дълго време.

Сред най-ядосаните бяха жените протестиращи. Според тях новото законодателство е двойно наказание за тези, които са отделили време от кариерата си, за да отглеждат деца.

Много протестиращи обвиниха президента, че проявява „презрение и арогантност“ към онези, които се противопоставят на промените, които бяха крайъгълен камък на кампанията му за преизбиране миналата година.

Премиерът Елизабет Борн разкритикува насилието.

„Да се демонстрира и да се изслушат нечии оплаквания е право. Насилието и разрушението, които видяхме днес, са неприемливи“, написа тя в Туитър.

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон призова Макрон да оттегли закона. Той каза, че не е съгласен с насилието, но добави:

„Трябва да удвоим нашите протести и блокади. Във Франция има усещане за движение към авторитаризъм“.

Протестите и стачните действия доведоха до смущения в транспорта по пътищата и отмяна на полети.  Протестиращи блокираха терминал 1 на летище „Шарл де Гол“ северно от Париж вчера сутринта. Училищата и университетите бяха затворени във Франция.

Части от текста са публикуван в „Гардиън“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук