Булгаргаз, поскъпване

„Булгаргаз“ ще сключи договор за доставки с гръцката компания ДЕПА на цена по-ниска от определената от КЕВР, която ще бъде запазена в тайна. Гръцката газова компания е предложила най-ниска цена и спечели търга, обявен от „Булгаргаз“, за закупуване на 144 милиона куб. м синьо гориво. Така за пръв път газовата ни компания ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с руската „Газпром Експорт“.

„Булгаргаз“ ще купи цялото количество, обявено в търга, от гръцката компания ДЕПА. От тяхната оферта става ясно, че горивото, което ще продадат е микс от втечнен и тръбен газ. В търга освен ДЕПА са участвали също холандската фирма „Колмар“ и българският търговец „Дексиа“, които са предложили на Булгаргаз да купи от тях втечнен газ.

Предстои „Булгаргаз“ да подпише договор с ДЕПА. Основно изискване на газовата ни компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа.

От „Булгаргаз“ обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук