лекари

Петгодишно момченце в щата Ню Йорк е починало от рядко възпалително заболяване, за което се смята, че е причинено от новия коронавирус, заяви днес губернаторът Андрю Куомо, цитиран от АФП.

„Има 73 подобни случая в щата Ню Йорк на много малки деца, които се разболяват тежко със симптоми, подобни на болестта на Кавазаки и синдрома на токсичен шок. Последната жертва на тези усложнения е 5-годишно момче от Ню Йорк“, написа Куомо в Tуитър.

Той допълни, че здравното ведомство на щата провежда разследвания и призова родителите да потърсят лекарска помощ веднага, ако детето им има треска. Другите симптоми са разстройство, задъхване, посивяване на кожата и летаргия, каза губернаторът.

Болестта на Кавасаки е рядка болест, която засяга предимно деца до петгодишна възраст и причинява възпаление на стените на артериите, което води до треска, промяна на цвета на кожата и болки в ставите.

Националната здравна служба на Великобритания беше първата, която би тревога заради увеличения брой деца, заразени с коронавирус, които имат „припокриващи се характеристики на синдрома на токсичния шок и атипичната болест на Кавасаки“.

Франция, Италия и Испания също са докладвали за подобни случаи при много малки пациенти, които са асимптомни до рязко влошаване на състоянието им.

Лечението на болестта на Кавасаки включва интравенозен имуноглобулин и аспирин и макар и плашещо, повечето пациенти, лекувани своевременно се възстановяват без сериозни проблеми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!