коронавирус

От Световната здравна организация предупредиха, че вирусът може да предизвика по-широк възпалителен отговор при някои болни, предаде Би Би Си. Някои пациенти, заболели от коронавируса, са претърпели сърдечно-съдови възпаления или енцефалити, показват изследвания в различни държави.

Световната здравна организация информира, че има доказателства, че коронавирусът причинява по-широк възпалителен отговор в тялото на някои пациенти.

Отговаряйки на въпрос за проучване, предполагащо, че вирусът може да атакува кръвоносните съдове, което води до органна недостатъчност, д-р Майк Райън от СЗО заяви, че някои пациенти са претърпели сърдечно-съдови възпаления или енцефалит, но че досегашните доказателства сочат, че като правило вирусът причинява главно респираторни заболявания.

Той добави, че СЗО събира данни за различните въздействия върху вируса върху здравето, като казва, че е необходимо още време, за да се разбере кои органи са атакувани най-често от коронавируса.

В отговор на въпроси относно тестването за наличие на вируса в отпадъчните води или полезността на тестовете за антитела, експертите на СЗО заявиха, че и двете са полезни. Но д-р Райън предупреди, че с тези мерки „изглежда избягваме неудобната истина“, че единственият начин за контрол и ограничаване на вируса е чрез „агресивно наблюдение на общественото здраве“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук