Управляващите от ГЕРБ не събраха необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание. Против идеята гласува както опозицията, така и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“. Резултатът показва, че освен опозиционната БСП, която по принцип се противи на всяко предложение от управляващите, по-малките парламентарни партии са прозряли капана в това предложение, което, ако се приеме, ще облагодетелства големите за сметка на малките.

Окончателното решение обаче предстои да бъде взето в пленарната зала, така че борбата все още не е свършила.

Юридическото острие на ГЕРБ Анна Александрова, председател на Комисията, окачестви резултатите от гласуването като очаквани:

„Не беше изненада. Колегите, с които управляваме заедно и колегите от опозицията заявиха, че няма да ни подкрепят. Оттук насетне ще видим дебатите в зала.“

От малкия коалиционен партньор обясниха съпротивата си срещу промените с Канституцията:

„Начинът, по който го направиха колегите от ГЕРБ е в противоречие с Конституцията, която предвижда избирателната система за Велико Народно събрание да бъде тази, която се прилага и за обикновено Народно събрание. Нещо, което колегите от ГЕРБ не са съобразили“, аргументира позицията си „против“ Християн Митев от „Обединени патриоти“.

Опозицията пък определи цялата тема като „безотговорен политически финт“.

„Ставаме свидетели на поредния хаотичен законодателен процес, в който вносители от ГЕРБ нито знаят какво искат да постигнат, нито как. Предложението им за нова система за избор на ВНС беше отхвърлено и слава Богу. По отношение на машинното гласуване те твърдо настояват за отстъпление от постигнатото досега. Опитват се да вкарват отново хартията в големите секции. До голяма степен целят обезсмисляне на машинното гласуване“, разкритикува промените Крум Зарков от БСП.

ДПС също се обяви твърдо против идеята.

Машинно гласуване

Депутатите потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните. Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата мнозинството прехвърли изцяло на ЦИК. Именно несъгласна с това, в края на август председателят на изборната комисия Стефка Стоева подаде оставка.

Председател на ЦИК

Срокът за номинация на заместник на Стефка Стоева, бившият председател на ЦИК, чиято оставка наскоро парламентът гласува, изтича в 18.00 часа днес. Името на този, който се очаква да я наследи на поста, ще стане ясно едва в края на деня, стана ясно от думите на председателя на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Ана Александрова, след гласуването на промените в Изборния кодекс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!