Алексей Навални
Алексей Навални

Блогърът Алексей Навални, който е в берлинската клиника „Шарите“, публикува в социалните мрежи първа снимка, след като излезе от кома. Тя е придружена и от първото му обръщение към обществеността след тежките стъпки, през които премина.

„Здравейте, това е Навални… Липсвате ми. Все още не мога да правя почти нищо. Но затова пък вчера успях цял ден да дишам сам. Напълно сам. Без никаква странична помощ, дори обикновен вентилатор. Много ми хареса. Удивителен, недооценен от мнозина процес. Препоръчвам“, написа той в „Инстаграм“.

На 20 август основателят на Фондацията за борба с корупцията беше хоспитализиран в Омск, лекарите диагностицираха метаболитно разстройство, предизвикващо рязък спад в нивата на кръвната захар. Той бе поставен в кома.

По-късно той бе транспортиран до Германия, чиито служители обявиха няколко дни по-късно, че руснакът е отровен с веществото от групата бойни вещества „Новичок“.

В началото на седмицата Навални беше изключен от вентилатора и изведен от кома. Както съобщава американският вестник „Ню Йорк Таймс“ с позоваване на представител на германските агенции за държавна сигурност, блогърът „осъзнава какво се е случило и къде се намира“. Според източника, той иска да се върне в Русия и да продължи дейността си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!