Манфред Вебер, Северен поток 2
на снимката: Председателят на ПГ на ЕНП Манфред Вебер

Кандидатът за председател на ЕК Манфред Вебер отправи чрез българска медия предупреждение към Анкара, като заяви недвусмислено, че ако спечели поста, ще се постарае да прекрати лицемерните преговори между Турция и ЕС, които повечето анализатори и без това определят като взаимно залъгване без реални възможности за Турция на Ердоган да членува в ЕС:

„Когато дискитураме въпроса за Турция, дискутираме фундаменталния въпрос докъде може да се разширява ЕК. Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите (в ЕС – бел.ред.) да спрем преговорите с Турция“.

Изявлението бе направено по време на интервю за телевизия Bulgaria ON AIR.

„Бих предложил на президента Ердоган да говорим за засилване на икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация – това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме общи въпроси за решаване. Нека ги разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят“, призова Вебер.

Вебер коментира, че оценката за Жан-Клод Юнкер, който председателстваше ЕК през последните 5 години, е че е свършил добра работа.

„Европа е икономически по-силна в момента – излязохме от икономическата криза и сме готови да дадем отговор на мигрантската криза – да спрем нелегалната миграция. В сравнения с 2015 година намалихме броя на мигрантите с 85%. Така че има положителни развития, но трябва да вървим нататък. Аз виждам себе си като продължител на традициите на Жан-Клод Юнкер, но трябва да вървим с една стъпка по-напред. За мен това означава да отговорим на предизвикателствата в Европа – първо – на това, което хората искат, това, което местните общности очакват от нас. В този смисъл отново миграцията е проблем номер 1, на който трябва да отговорим. Да спрем нелегалните мигранти в ЕС“, категоричен е кандидатът за председател на ЕК.

Като втори приоритет Вебер посочи работата по отбранителната система на европейско ниво.

На въпрос дали следващата Еврокомисия ще е с или без британски комисар, Вебер заяви, че „сега виждаме след две и половина години на дискусии в британския парламент и общество как да изпълнят резултата от референдума и да осъществят излизането си от ЕС, те все още не нямат идея как да го направят“. Той добави, че „ние все още сме заложници на вътрешнополитическата обстановка във Великобритания.

„Европа е готова, 27-те страни – Бойко Борисов, Ангела Меркел, Санчес в Испания… – ние сме готови на компромис, имаме общо разбиране как да отговорим на въпросите, които ни поставя Брекзит, но Лондон не ни дава ясен знак. Затова моето главно послание е: имаме достатъчно популисти и екстремисти също и вътре в ЕС, така че не рискувайте европейския проект. Видяхте в случая с Брекзит какво става.“

Вебер подчерта, че Великобритания вече няма право да решава бъдещето на ЕС.

Попитан за позицията му по пакета „Мобилност 1“ и искането на транспортния министър Росен Желязков за подкрепа на групата на ЕНП в ЕП, както и по позицията му в качеството на германец, след като Германия е една от страните най-големи застъпници на пакета Мобилност, Вебер каза:

„За мен това не е германски въпрос, а проблем вътре в групата на ЕНП. Защото основните въпроси на масата са два – да запазим единния пазар. И когато индустрията на автомобилните превози в България отправи атрактивна оферта, да може да получи договора и работата. Но от друга страна ние трябва да направим нещо за минималните социални стандарти на шофьорите на камиони“.

Вебер заяви още, че в момента този пакет е блокиран в ресорната Комисията по транспорт на ЕП:

„Към момента изглежда, че няма да може да се намери решение на този въпрос преди европейските избори. Така че този въпрос засега се отлага“.

За Преспанското споразумение между Македония и Гърция, коментарът на Вебер беше, че това е споразумение, което е на масата и двете правителства трябва решат въпроса. Вебер подкрепя усилията на правителството на Ципрас да събере мнозинство в гръцкия парламент, както беше направено от македонска страна. По думите му ньмя съмнение както че това е правилна стъпка, така и че Европа трябва да помогне на Македония по пътя й.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!