Манфред Вебер, Северен поток 2
на снимката: Председателят на ПГ на ЕНП Манфред Вебер

Кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви, че е против изграждането на „Северен поток” 2 и смята да го блокира.

„Позицията на моята партия е кристално ясна – ние не подкрепяме „Северен поток 2 „, защото увеличава зависимостта от руския газ, затова не смятаме, че това е добър проект. Външната политика на ЕС трябва да се основава на ценности, а не на икономически интереси. „, заяви Вебер по време на дебата в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Вебер оглавява избирателния списък на ЕНП за предстоящите избори за Европейски парламент през май.

Според установената след 2014 г. практика „водещият кандидат“ от паневропейската партия става претендент за председател на изпълнителната власт на ЕС.

Мандатът на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия изтича през ноември тази година.

Проектът „Северен поток“ 2 предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

В четвъртък американският министър на енергетиката Рик Пери заяви, че американският износ на втечнен природен газ в Европа е по-надежден от този на Русия.

Износът на газ от Съединените щати към ЕС нарасна, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна с президента Доналд Тръмп във Вашингтон през юли миналата година, за да намали напрежението в търговията.

„Ако само по-евтините доставки са всичко, от което се интересувате, тогава няма да купите BMW или Mercedes-Benz или един от хубавите автомобили, които излизат от Европейския съюз,“ каза Пери на пресконференция в Брюксел по време на преговорите за газ.

Той добави:

„Може да купите по-евтино от друго място, но може да не е надеждно и въпросът е същият с руския газ”.

В изказване пред Пери комисарят по енергетиката на ЕС Мигел Ариас Канете заяви, че увеличаването на износа на газ в САЩ има смисъл.

„Диверсификацията е важна не само за сигурността на доставките, но и за конкуренцията“, каза испанският комисар.

САЩ лобира против изграждането на газопровода „Северен поток” 2 към Европа, противопоставяйки се на основния поддръжник на проекта Германия и заставайки на страната на източноевропейските държави като Полша.

На среща миналия юли в Белия дом Тръмп и Юнкер обещаха да няма нови мита след тези за стоманата и алуминия, които предизвикаха опасения от търговска война.

Като част от примирието, страните от ЕС дадоха зелена светлина миналия месец на Брюксел да започне търговски преговори с Вашингтон.

От юли, според Европейската комисия, кумулативният внос на ЕС на втечнен природен газ се е увеличил с 272%, за предходния период – до общо 10,4 млрд. куб. метра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!