Герменският евродепутат от ЕНП Менфред Вебер,

По време на предизборната кампания за европейските избори, Манфред Вебер беше кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия. След дълги и напрегнати дискусии в Брюксел обаче европейските лидери не избраха него за поста. Компромисният кандидат беше Урсула фон дер Лайен. В последните си интервюта за германски медии, Вебер обвини френският президент Еманюел Макрон за провала на неговата кандидатура и остро го атакува.

Вебер остана евродепутат и заместник-председател на Християнсоциалния съюз (ХСС), който е част от управлението в Германия.

В интервю за „Funke Mediengruppe” той заяви, че с действията си през лятото Макрон и унгарският премиер Виктор Орбан са „причинили сериозни щети на европейската демокрация”.

По време на гласуванията през май, някои от европейските лидери настояваха да се спази принципа на водещия кандидат, според който кандидатите на партиите с най-добър резултат на изборите, получават най-високите постове.

Тогава обаче френският президент Еманюел Макрон не подкрепи шпитцен кандидатът на ЕНП Манфред Вебер и едва ли не блокира тази процедура. Аргументът на Макрон беше, че Вебер няма управленски опит.

Председателят на Европейската народна партия Доналд Туск тогава заяви, че не френският президент решава кой отговаря на условията за поста председател на ЕК, а избирателите.

След няколко напрегнати срещи, в крайна сметка, европейските лидери се спряха на компромисната кандидатура на Урсула фон дер Лайен.

В интервюто си от преди дни Вебер я защити и каза, че тя се държала правилно. „Фон дер Лайен лоялно подкрепяше кандидатурата ми в предизборната кампания”, каза той.

„Тя не е виновна за развитието. Макрон я предложи и тя беше приета като компромисен кандидат”.

Вебер беше попитан дали не е направил някакви грешки, които да го лишат от възможността да оглави ЕК, но той заяви, че е свършил всичко, както трябва.

„Ключовият проблем обаче беше, че другите партии не уважават победителя“, каза той. „Не бях наясно с тази сила – и да, подцених това.“

Вебер също остро атакува топ кандидата за социалисти и вицепрезидент на Европейската комисия, Франс Тимерманс .

„Демократичните партии трябва да са способни на консенсус, компромиси и коалиция. Но ние преживяваме промяна в политическата култура – както на национално, така и на европейско ниво “, критикува Вебер. „Партийните интереси са поставени над страната и континента.“

Евродепутатът призна, че двата месеца след изборите са били трудни за него. Имал нужда от време, за да намери мястото си.

„Семейството ми ме подкрепи. Трябва да се знае, че човек първо е уважаван като личност – а не като политик с кариерата си. Колкото и да е важна политиката – тя е само част от живота ми, а не всичко.“

Сега „ще стана и продължавам да се боря“, обяви Вебер.

„Нуждаем се от правна сигурност до следващите европейски избори през 2024 г. Трябва да направим правно обвързващо споразумение между Съвета и Парламента, че водещият кандидат на партията, която спечели изборите, всъщност ще оглави Европейската комисия”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!