Гебрев
Емилиан Гебрев

Дълги години таен екип с кодовото име „Част 29155”, е действал без шефовете на западните служби за сигурност да подозират за техните операции. Нападението срещу търговеца на оръжия в София Емилиян Гебрев обаче, става причина те да бъдат разкрити.

Русият убиец е използвал името Сергей Федотов и се промъкнал в България незабелязано, настанявайки се в хотел в София, близо до офиса на бизнесмена, който е продавал оръжие и муниции на Украйна.

След няколко дни мъж успял да проникне в затворения гараж на оръжейния търговец и да намаже с отрова дръжката на вратата му, оставяйки само размазани изображения, запечатани от камерата за наблюдение. Малко по-късно Емилиян Гебрев се среща с търговски партньори в ресторант, където започва да халюцинира и да повръща.

Заради отравянето Гебрев, който сега е на 65 години, остава в болницата един месец. Синът му е отровен, както и друг високопоставен служител на компанията. Гебрев и синът му отново са отровени в лятната им къща на българското черноморие.

Опитите за убийство от 2015 година са уникални сами по себе си поради факта, че западните служби за сигурност не са забелязали всичко това от самото начало. Българските прокурори разгледаха случая, но не откриха никакво доказателство и прекратиха делото.

Сега шефове на западни служби за сигурност и на разузнаването твърдят, че случаите на отравяния в България са били много важна нишка, позволила да бъде разкрита кампания на Кремъл и широко разклонената му мрежа от агенти, чиято цел е да бъдат премахвани враговете на Русия в чужбина и да бъде дестабилизиран Западът.

В средата на декември прокурорите по делото за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев обявиха, че са заподозрели руската връзка и са свързали случая с отравянето на Сергей Скрипал заради съвпадението на единия от заподозрените по делото „Скрипал“ и неговите посещения в България.

През март 2018 г. бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше отровен в ресторант в английския град Солсбъри.

Това беше първата регистрирана употреба на химическо оръжие в Европа след Втората световна война и тя стартира мащабно разследване, за да определи степента на заплахата.

Британските прокурори работейки с европейски съюзници, анализираха пътеписите на известни руски оперативни лица. Именно така излиза името на Сергей Федотов, за който се предполага, че е отровил и Емилиян Гебрев.

В рамките на пет години той обикаля активно в Европа, посещавайки Сърбия, Испания и Швейцария. Бил е в Лондон няколко дни, преди Скрипал да бъде отровен, като напуска Обединеното кралство малко след това нападение. Британските власти сега го определят като командир на екипа, който отрови бившият руски шпионин Скрипал.

Оказа се също, че той е бил в България през 2015 г., като е направил три посещения: през февруари; през април, когато Емилиан Гебрев за първи път беше отровен, и отново в края на май, когато посещението му съвпада с второто отравяне.

Изследователи от британския информационен бюлетин с отворен код Bellingcat идентифицираха мъжа, използващ псевдонима на Федотов като Денис В. Сергеев, високопоставен офицер от руското разузнаване и ветеран от войните на Русия в Северен Кавказ. Британските власти потвърдиха точността на доклада.

Разкритието, че той е свързан с отравянията както в Англия, така и в България, е от решаващо значение за подпомагането на западните служители да заключат, че това не са еднократни руски атаки, а по-скоро част от координирана кампания, ръководена от „блок 29155”.

През последните седмици в Испания се появи поредната операция, която вероятно включва мъжа, известен като г-н Федотов. Най-високият наказателен съд там разследва дали Федотов и други руски оперативни лица може да са участвали в протестите, които дестабилизираха Каталуния през октомври 2017 г. Пътните записи показват, че той пристига в Барселона няколко дни преди там да се  проведе референдума за независимост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук