Началникът на COVID клиниката в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров и близо 200 души се събраха на протест срещу COVID мерките в центъра на София. В момента се подготвя тяхното затягане заради навлизането в четвъртата вълна от пандемията.

„Няма пандемия от коронавируса. Вирус има, а реакцията към него е фашизъм“, заяви пред журналисти Мангъров.

Той акцентира, че това не е антиваксърско събитие, не е събитие срещу ваксините. Но добави, че ваксините не създават групов имунитет.

По думите му целта на събитието е да се противопоставят протестиращите на мерките, които поощряват ваксинираните, като например заведения и фитнеси да могат да работят при локдаун, но само със 100% ваксиниран персонал. Те ще могат да бъдат посещавани и само от ваксинирани при показване на сертификат.

„Децата трябва да тръгнат присъствено на училище. Хората трябва да ходят на работа. Ще продължим да протестираме, защото начинът за ограничаване на епидемията не е със затваряне. Противоконституционно е хората да се карат да се ваксинират, за да ходят на работа. Този който е ваксиниран може би ще изкара заболяването по-леко и може би няма да се зарази“, каза доц. Атанас Мангъров.

Организаторите смятат, че част от разпоредбите противоречат на редица разпоредби от Закона за защита от дискриминация и от Конституцията.

По думите на прависта именно за третата група ситуацията е най-проблемна, като много от тях не могат да се ваксинират по чисто медицински причини. Така, ако човек, работещ в ресторант например, които работи на 100% и приема само ваксинирани, но самият той не е ваксиниран, ще трябва да дава по 720 лева месечно за ПСР тестове, ако иска да не остане без работа..

„Като говорим за ваксини, не става дума за ваксините изобщо, а конкретно за тези срещу ковид. Когато се появи това заболяване се каза в самото начало, че ваксините са единственото оръжие срещу него. Тази ваксина обаче не създава колективен имунитет. Единствено може би карат болестта по-леко, но това няма отношение към другите хора“, каза на свой ред доц. Атанас Мангъров.

Припомняме, че срещу планираните от здравното министерство антиковид мерки преди дни се изказаха и от „Има такъв народ“. Като „тирания“ окачестви в декларация от трибуната на законодателния орган депутатът от ИТН доц. Андрей Чорбанов, според когото по този начин се внася разделение между ваксинирани и неваксинирани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!