ЕС има морален ангажимент към Северна Македония да отблокира разширяването.  Членството на РС Македония в ЕС е перспектива без алтернатива, независимо от разочарованието от блокадата на евроинтеграционния процес от страна България. Това заяви днес премиерът на страната Зоран Заев по време на участието си в Европейския форум Алпбах, посветен на сигурността за бъдещето на Европа, финансирането на и климатичните промени.

„Ние сме изцяло ангажирани с този процес, защото се ръководим от европейските ценности, които са и наши ценности и които с всички политики, които прилагаме, постигат европеизация, а това е най-силната ни мотивация. Целта на Република Северна Македония не е членството заради членството, а заради постигането на стандартите и прилагането на тези стандарти във всички области на нашето общество“, подчерта Заев.

По думите  му страната е на прав път и  е изпълнила всички критерии е потвърдено с решението и препоръката на Европейската комисия към Европейския съвет от 20 март 2020 г., подкрепена от всички държави-членки на ЕС. В нея се предлага да се проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония, чиято организация по-късно беше блокирана от Република България, подчерта македонският премиер.

„ЕС има морално задължение към Северна Македония. Всички реформи в страната са изпълнени или са в ход, със съседите решихме въпроси, които бяха отворени в продължение на няколко десетилетия, като например Договора от Преспа с Гърция или Договора за добросъседство и приятелство с България. Северна Македония е успешен модел на функционална мултиетническа общност и лидер на регионалното сътрудничество, а с членството в НАТО станахме фактор за стабилността на Западните Балкани“, каза Заев

Той добави, че всички държави-членки са единодушни, че РС Македония е постигнала напредък и се надява, че началото на преговорите ще стане реалност, след като България формира функциониращо политическо правителство. Заев изрази надежда, че по време на срещата на върха на страните от Западните Балкани Срещата в Любляна на 6 октомври ще има сериозно раздвижване на блокираното разширяване на ЕС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!