Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Липсва реален и ефективен контрол върху фирмите за бързи кредити у нас. Това заяви днес омбудсманът Мая Манолова по време на форум, касаещ проблемите на гражданите с бързите кредити.

„Липсва какъвто и да е контрол от страна на държавните институции. Едно от решенията би било въвеждането на лицензионен режим на фирмите за бързи кредити. Законът за частен фалит за гражданска несъстоятелност също е от жизненоважно значение за гражданите, за да имат втори шанс да продължат живота си“.- каза Манолова.

Според омбудсмана законът в момента представлява „врата в полето”. Манолова и екипът й настояват да се въведат предложените преди четири месеца от тях промени в Гражданския процесуален кодекс. А именно – съдът да се ангажира да следи за неравноправни клаузи, включително в договори за бързи кредити. Така ще се спре автоматичното издаване на заповед само в резултат на искане от кредитор.

„Това би създало проблем на фирмите за бързи кредити в случаите, в които са включили неравноправни клаузи в договора си. Те няма да могат да се снабдят с изпълнителен титул за тяхното събиране.”- казва Манолова.

Изпадането в неплатежоспособност на български граждани се превръща в сериозен социален проблем. По този начин хората изпадат във финансово блато, а фирмите за бързи кредити реално се превръщат във фирми за бърз крах. Манолова изброи кои са основните нарушения, допускани от фирмите.

,,Има всевъзможни такси за плащане, които в повечето случаи са несправедливи спрямо българските граждани. Една такава например е таксата „гарант“, при която, ако гражданинът не може да си намери гарант, кредитът му се оскъпява многократно. Други такива такси са такса за оценка на кредитния риск, такса „ангажимент“, такса за извънсъдебно събиране на просрочен кредит… тоест хората си плащат за един вид тормоз и по този начин се засягат определени конституционни права на гражданите“, подчерта Манолова.

Тя допълни, че гражданите трябва да внимават за договори без погасителен план, такива с празни полета и договори, при които клиентът няма условията за бързото кредитиране.

Манолова подчерта, че тя и екипът й не са против фирмите за бързи кредити и не се опитват да възпрепятстват функциите им, защото те имат своето място на българския пазар, въпреки това длъжни да спазват правилата и законите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук