Протест под надслов  „Да отвеем фините прахови частици от властта“ се проведе пред сградата на Министерския съвет. Поводът бе нежеланието на управляващите да се справят с проблема със замърсяването на въздуха. Организатор на протеста бе Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова.  Част от протестиращите бяха с противогази.

„15 000 души годишно умират в България заради мръсния въздух, а властта бездейства. Заради три години бездействие Европейската комисия, която осъди България ще предяви и имуществени санкции от хиляди евро на дневна база. Така българските граждани ще плащат веднъж за мерки за чистия въздух, веднъж за лекарства, заради болестите, причинени от мръсния въздух и веднъж и веднъж и за санкциите от страна на Европейската комисия,“ каза Манолова.

 

Протестът беше подкрепен и от „Отровното трио“

„Факт е, че София е един от най-мръсните градове в света. Всяка зима наблюдаваме едно и също.Очевидно е, че общината не изпълнява добре програмата си, когато човек не желае да направи нещо, просто не го прави,“каза Арман Бабикян.

През изминалата седмица София отново беше на първите места по мръсен въздух в Европа. Протести срещу замърсяването на въздуха се проведоха и  в Русе, Стара Загора, Велико Търново и Пещера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!