Мая Манолова
На снимката: Мая Манолова

С отказа си да насрочи извънредно заседание на парламента председателят Ива Митева нарушава българската Конституция. Това каза на извънреден брифинг Мая Манолова от „Изправи се. БГ! Ние идваме!“.

Тя изтъкна, че са изпълнили едно от необходимите условия за свикване на извънредно заседание с внасяне на искане от минимум 48 депутати с подписите на !Изправи се БГ!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Текстът на чл. 74 на Конституцията е ясен и една от хипотезите в нея казва, че при 1/5 от народните представители Митева трябва да свика извънредно заседание, обясни тя.

Мая Манолова оспори и мотивите за отказа на Митева, че не са изтекли 72 часа до внасянето на доклада за второ четене на промените, свързани с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, тъй като по думите й, правилникът е предвидил изключения.  Тя даде за пример актуализацията на бюджета, чието обсъждане е било включено, въпреки че докладът не е бил готов.

„Така че, да бъде така любезна да не си измива ръцете с президента. То е поискано по надлежния ред. Какъв знак дава председателят на парламента като нарушава Конституцията. И защо, за да не бъде финализиран закон, който хората от протестите искаха и, който е абсолютно готов. Но, така или иначе, дали ще се гледа или не, решава парламентът, не Ива Митева.“

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ настояват председателят на НС Ива Митева да преосмисли решението си и да свика извънредно заседание.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук