Ива Митева

Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че няма да свика извънредно заседание утре. Според нея, ако утре се свика заседание, това ще даде основание в следващи парламенти да се искат непрекъснато такива заседания за всичко.

Председателят на НС коментира желанието на съпредседателя на „Демократична България“, да се свика извънредно заседание на парламента утре, на което да бъде обсъден проектът за закриване на специализирания съд и прокуратура и законопроектът за Висшия съдебен съвет (ВСС).

В неделя Митева отказа да свика днес извънредно заседание, защото това би било в нарушение на правилника.

„Ние сме си определили ясно как работим. Имаме ясно разписани срокове. Знаете, че в 45-тият парламент сроковете от 24 часа бяха увеличени на 72 часа, за да има време Парламентът да работи качествено, по-бавно, по-обмислено. Затова съм изумена от това, което е казал вчера Христо Иванов, че тези срокове са инструктивни и могат да не се спазват. Ако ние не спазваме нашите срокове за какво качествено законодателство говорим“, каза тя.

Митева добави, че част от депутатите не са си свършили работата в правна комисия и не познават правилника, но отправяли упреци и попита защо не е поискано да се гласува в петък извънредно заседание на НС.

„Те и това проспаха. И след това говорят да се наруши правилника и закона. Не, няма да го наруша. Защото, ако свикам извънредно заседание, аз мога да го свикам само с дневния ред, който ми е поискан“, подчерта тя.

Ива Митева изрази задоволство, че президентът е обявил кога ще разпусне парламента, защото по думите ѝ „много са се поупражнявали по нейн и негов адрес“.

„Ако президентът не беше разпуснал НС на 16 септември, аз бях в силна дилема какво да правя“, каза Митева.

По-рано днес стана ясно, че държавният глава Румен Радев ще разпусне 46-НС в четвъртък (16-ти септември).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!