Комисията по конституционни и правни въпроси разглежа промените в Закона за съдебната власт. В зaкoнoпрoeктa ce прeдвиждaт прoмeни зa избoрa нa члeнoвeтe нa ВCC, кaктo и зaкривaнeтo нa cпeциaлизирaнитe cъдилищa и прoкурaтурa.

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие на първо четене законопроекта за закриването на специализирания съд и прокуратура. Фактът, че това се случва два дни преди разпускането на Народното събрание , прави възможността да мине на второ четене минимална.

Промените биха се случили най-рано в 47-НС, тъй като за да бъде приет законопроектът, са необходими още едно четене в комисия и две в пленарна зала.

По време на днешното заседание всички партии подкрепиха законопроекта, като нямаше гласове „против“ или „въздържал се“.

Радостин Василев от ИТН коментира, че това решение на комисията е „символно“.

„Може би това е едно символично решение. Надявам се в следващото НС да вземем решение в обществен интерес. Днес трябва да вземем символно решение дали да съществува, или да се реорганизира. В полза на обществото, да не се счита за бухалка“, допълни той.

Председателят на комисията Андрей Михайлов разкритикува колегите си, които не са повдигнали въпроса за делата, започнати в  тези съдилища. Според него започването им отначало облагодетелства подсъдимите.

По време на 45-НС законопроектът за специализираното правосъдие също стигна само до първо гласуване в комисия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!