Министерството на правосъдието

Законът за закриване на спецсъдилищата е пуснат за обсъждане. Предлага се отмяна на „кариерни бонуси“ за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници, тъй като кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати.

С пълния текст на законопроекта може да се запознаете ТУК.

Предлага се и закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури, като се урежда статусът на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Промените по отношение на спецправосъдието са мотивирани с необходимостта да се гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите, като се прави констатацията, че за десетгодишния срок на своето действие специализираните съдилища и прокуратури не са постигнали заложените със създаването им през 2011 г. цели.

Приложена е и статистика в подкрепа на това твърдение. Цитират се и критичните оценки  за ефективността им в доклади на Европейската комисия и на международни организации.

Законопроектът подробно урежда процедурата по приключването на висящите съдебни производства, както и кадровия статус на съдиите и прокурорите в специализираните съд и прокуратура.

С него се премахват и специалните привилегии на членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от ИВСС след края на мандатите – възстановяване на длъжността с една степен по-висока от заеманата преди избора им, както  и правото да получават парично обезщетение, обвързано със стажа им.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук