Новак Джокович

Разследване на Би Би Си намери несъответствие в серийния номер на положителния тест за Covid-19, който световният номер 1 в тениса Новак Джокович представи пред властите в Австралия в опит да влезе в страната. Джокович обяви, че е дал положителна проба за коронавирус на 16 декември и поради това поиска медицинско изключение да влезе в страната, без да си е поставил ваксина срещу вируса, но в крайна сметка той бе депортиран.

Първоначално за потенциалната нередност алармират от германската група за разследвания Zerforschung и местното издание Дер Шпигел, които отбелязват, че серийния номер на положителния тест на Джокович (7371999) е с по-високо число от негативния му тест на 22 декември (7320919).

От Би Би Си са успели да се снабдят с общо 56 теста за Covid-19, направени в Сърбия, и са сравнили техните серийни номера. Във всички тестове прогресията на серийните номера върви паралелно с датите, като единственото е изключение е пробата на Джокович. Според разследването серийният номер на положителния тест на Джокович показва, че пробата би трябвало да е взета между 25 и 28 декември.

От Би Би Си отбелязват, че е възможно различните лаборатории в Сърбия да използват различна номерация, но другите две проби от същата лаборатория, в която е направен тестът на Джокович, са с по-малък номер, въпреки че са взети съответно два и четири дни по-късно.

От медията отбелязват, че са изпратили събраните данни на Здравното министерство в Сърбия, но до момента не са получили отговор. Новак Джокович също е потърсен за коментар, но без резултат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук