На снимката: Красен Станчев

В момента вдигането на минималната работна заплата е нелогично и рисковано. Това противоречи на най-елементарната икономическа логика. Със закон може да се вдигне всичко, но някой трябва да го плаща. Това коментира икономистът Красен Станчев специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Това е опит да се харесаш на синдикатите, нищо повече. Рисковете са доста ясно обозрими. Там, където има ниска средна заплата – например 900 лв., например във видинска област и се получа разлика от 15-20 процента между минимална и средна. Това означава, че никой няма да наема хора или ще ги наема по друг начин. Увеличава се шумът в системата. 

Мнението му е, че моментът за тази мярка е изключително неподходящ и ще засегне неблагоприятно бизнеса.

Никой няма ресурс да наеме хора, в същото време се блокира наемането на хора, които са готови да работя на по-малко възнаграждение. Бизнесът е засегнат от пандемията и очаква помощи. Тук наблюдаваме политика на свършени факти. Не се разбра и защо трябва да е половината от средната заплата, а не, например 32% както е средно в ЕС

Станчев акцентира, че в този контекст е важна и производителността на труда, която в момента расте три пъти по-бавно, отколкото предишните 10 години.

Сега не може да се поддържа същото ниво на ръст на доходите. Но е важно, че доходите от заплата растат и то най-бързо в целия ЕС. Онова, което казва министърът, вече е факт. Доходите се вдигат, но това не може да става залпово и административно.

Опасно ли е, че приемането на бюджета закъснява с два месеца; как ще се отрази на бизнес климата и на пенсионната система вдигането на максималния осигурителен доход; какви нови политики в икономическата сфера ще води правителството и по-високата инфлация и външен дълг колко и как ще ни отдалечат от еврозоната – четете цялото интервю ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук