Ива Митева
На снимката: Ива Митева.

ИТН в голяма степен са съгласни с управленската и законодателна програма, предложена от БСП. Това стана ясно от изявление на представители на партията след проведените днес консултации между ИТН и БСП за ново правителство в рамките на 47-мия Парламент. Партията на Трифонов ще подкрепи Закона за КПКОНПИ за първо четене в Комисията по конституционни и правни въпроси, съобщи Ива Митева. ИТН не отговориха пряко на въпрос дали биха подкрепили кандидатурите на Асен Василев и Кирил Петков за министър-председател. 

Както стана ясно от преговорите между БСП и ПП вчера, БСП иска да използва за основа на евентуално управление програмата, изготвена от ПП при техния неуспешен опит за сформиране на кабинет. Повече за това ТУК.

БСП пък е отворена за предложения от ИТН по програмата. Повече ТУК

„Започнахме разговорите с програмата, предложена от БСП. Истината е, че тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което бяхме подписали с тях. Нямаме големи различия по програмата, само някои разминавания“, посочи Тошко Йорданов от ИТН в изявление след срещата.

По думите на Ива Митева от ИТН разговорите с БСП са били конструктивни.

„Управленската и законодателната програма се препокриват с нашите виждани“, заяви тя.

„Обединихме се около това, че антикорупционното законодателство трябва да се приеме. Ние днес ще подкрепим законопроекта на първо гласуване в комисията по Конституционни и правни въпроси“, съобщи тя. Митева обясни, че ИТН ще подкрепи рамката на антикорупционния закон, а след това проблемите в закона ще бъдат решени с предложения между първо и второ четене.

„Надявам се другата седмица законът да бъде приет на първо гласуване в пленарна зала“, каза още тя и допълни: „Нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков“.

Въпреки това уточни, че първо трябва да бъдат приети процедурните правила за избор на шеф на КПКОНПИ, а след това да се провежда избор.

„Името на Бойко Рашков остава на масата, то първо трябва да бъде внесено, след това гласувано“, каза още тя.

Като предложения на ИТН, които да бъдат допълнени в програмата на евентуален кабинет Ива Митева посочи промени в Закона за личната помощ, въвеждане на медицинска мобилна помощ – за да бъдат преглеждани и изследвани хора от отдалечените кътчета на България, промени в Закона за висшето образование, в Закона за радио и телевизия, приемане на Закон за БНТ, Закон за БНР и Закон за електронните медии.

„Днес говорихме за програма, не е обсъждан персонален състав“, посочи Тошко Йорданов, когато беше попитан дали ИТН биха подкрепили кандидатурата на Асен Василев за министър-председател.

При повторно питане дали Асен Василев и Кирил Петков ще получат подкрепата на ИТН, които досега заявяваха, че не биха ги подкрепили, той отговори така: „Що се отнася до министър-председател, въобще не е разговаряно по тази тема“.

Корнелия Нинова: ИТН имат воля и желания за нов кабинет

„ИТН имат воля и желания да разговаряме за съставяне на нов кабинет“, заяви след срещата с ИТН лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че БСП са представили на ИТН искането на ПП да се докаже, че в парламента има антикорупционно мнозинство като се гласува Закона за КПКОНПИ, а в отговор на това искане партията на Трифонов се е съгласила да подкрепи антикорупционния закон на първо четене в комисия.

„ИТН се съгласиха, още днес на комисия законът ще стартира“, каза Нинова и допълни: „Те пожелаха време да обсъдят кандидатурата, но не поставиха червена линия пред името на Бойко Рашков“.

„Малко по-добре тръгват нещата, но нека не избързваме с оценки. Днес сме по-обнадеждени от вчера“, посочи още лидерът на БСП.

Тя подчерта, че персоналният състав на кабинет ще бъде обсъждан на втория кръг преговори.

Утре пък ще бъде затворен първият етап преговори по програма, като ще бъдат проведени разговори с „Демократична България“ и независимите депутати, отцепили се от ИТН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук