Тошко Йорданов
На снимката: Тошко Йорданов

С нападка към „Продължаваме промяната“ започнаха преговорите между БСП и „Има такъв народ“ за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-мия Парламент. Нападката, разбира се, дойде от Тошко Йорданов от ИТН, който благодари на БСП, че като мандатоносител говори за подкрепа с партии, а не с отделни народни представители.

„Благодаря Ви, че не тръгнахте да обикаляте депутатите един по един, да им звъните и да им обяснявате колко са важни, свободни и неангажирани с политическа партия“, каза той, иронизирайки търсенето на подкрепа за правителство от страна на премиера в оставка Кирил Петков и други представители на партията му.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че партията ѝ е отворена за предложения от ИТН по програмата, тъй като формацията на Слави Трифонов не е участвала в изготвянето ѝ. Тя помоли структурата и персоналният състав на Министерски съвет да не се обсъждат на този етап.

Както стана ясно от преговорите между БСП и ПП вчера, БСП иска да използва за основа на евентуално управление програмата, изготвена от ПП при техния неуспешен опит за сформиране на кабинет. Повече за това ТУК

По думите на Йорданов партията му до голяма степен е съгласна с тази програма. „До голяма степен програмата покрива коалиционното споразумение, което имахме. Ние я получихме, идваме с готови предложение“, посочи той.

„Ще работим върху нея, защото тя стъпва на коалиционното споразумение“, каза още той.

„Днес ще покажем дали имаме мъдрост, разум, лидерство“, каза от своя страна Ива Митева от ИТН.

„Твърдо заявяваме, че сме готови на конструктивни разговори. Нашето мнение е, че избори не са необходими“, каза още тя.

„Избори ще задълбочат кризата и може би изходът от едни избори ще са още едни следващи избори“, каза още Митева и заяви, че има съвпадане по почти всички точки от програмата.

„Ще направим всичко възможно за работа по реформа на съдебната система и антикорупционното законодателство“, декларира още тя.

Условието, което ПП поставиха за подкрепа на правителство вчера беше депутатите да приемат антикорупционния закон.

„Единственото условие, което поставихме е да има работещо антикорупционно мнозинство в Парламента, което да се докаже, като по време на преговорите приеме Закона за КПКОНПИ и избере г-н Рашков за шеф на комисията“, заяви Асен Василев вчера. Повече четете ТУК.

След края на консултациите се очаква БСП и ИТН да направят изявления.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук