Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков.

Решението на ВАС за „Капитан Андреево“ е един от най-добрите примери защо трябва да продължим да се борим за съдебна реформа. Това заяви след правителственото заседание днес премиерът с оставка Кирил Петков.

Стана ясно, че частната фирма „Евролаб 2011“ може да не напуска помещенията на „Капитан Андреево“. Това е възможно след решение на Върховния административен съд, в което се казва, че „въpxoвнитe мaгиcтpaтиoтмeнят paзпopeждaнeтo нa Xacĸoвcĸият aдминиcтpaтивeн cъд и нapeждaт нeзaбaвнo и бeзycлoвнo дa бъдaт пpeĸpaтeни дeйcтвиятa нa opгaни и длъжнocтни лицa нa БAБX, ĸoитo нe дoпycĸaт cлyжитeли нa „Eвpoлaб 2011“ EOOД дa извъpшвaт тoвapo-paзтoвapнa дeйнocт и дa изпълнявaт фyнĸциитe cи нa oпepaтop пo cмиcълa нa Peглaмeнт 2017/625 нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт и Cъвeтa oт 15 мapт 2017 г.“. Повече за това ТУК.

„Докато този тип решения съществуват, се страхувам, че не сме довършили промяната. За да се случи това, трябва да имаме настина свободно мнозинство за съдебна реформа“, каза още Петков.

„Това, че частната лаборатория на „Капитан Андреево“ ще бъда потенциално върната, означава, че държавата може и има голям риск да се лиши от 50 милиона лева приход на година. Това означава 6 детски болници, 15 областни болници, закупуването на 52 нови ядрено-магнитсни скенера или 6000 бебешки кувьоза. Сега вместо държавата да може да купува тези неща, те ще отиват – ако това решение остане, в печалбата на една частна фирма. Ние обаче продължаваме да се борим“, заяви той.

Кирил Петков коментира и предложението общо 426 461 766 лева да покриват 194 общини и население от 5,9 милиона жители, което сега следва да бъде одобрено от министъра на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов.

„Тези пари отиват при 73% от всички общини в България и засягат 86% от населението на България“, посочи той. Общините ще могат да получат финансиране по максимум 3 проекта на община, а сумите ще бъдат определяни според броя жители, обясни още Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук