Мая Манолова
на снимката: Мая Манолова

Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот, и това е истинския мотив. Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв.

Това каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг във връзка с намерението за отмяна на машинното гласуване.

Манолова посочи, че преди 10 дни предупредила, че започва кампания срещу машинното гласуване, и че се готви отмяна на машинния вот и за съжаление се оказала права това вече е факт.

Тя припомни, че на 28 юни в институцията на омбудсмана е организирала форум в подкрепа на машинното гласуване, а на 1 юли изпратила отворено писмо до ЦИК и до народните представители с 14 препоръки как машинното гласуване на предстоящите местни избори да бъде успешно. „Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта“, каза тя.

Тя отговори на аргументите за отмяна на машинното гласуване. Например на този, че машините оскъпили вота и той станал над 50 лв., тя каза:

„Не машините, ЦИК оскъпи вота като нае машини на цената, на която можеше да ги купи”.

И добави:

„Истинска причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот, машините разобличиха нечестното съставяне на протоколи от секционните избирателни комисии“, каза Манолова. Тя посочи, че машините разобличили неотчитането на гласове и кражбата на вот и това е истинския мотив. „Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв. Свидетелят на неотчитането на подадени гласове, свидетелят на кражбата на вот на българските граждани трябваше да бъде отстранен. Този свидетел са машините, които на тези избори го показаха ясно“.

Манолова предупреди и че, видно от мотивите на проекта, след машинното гласуване ще бъде посечено и електронното гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!