Потенциалът на аварията в Баренцево море с руския подводен съд с атомно завижване е бил за „катастрофа от планетарен мащаб“, поне ако се вярва на думите на помощник-главния командир на руския флот Сергей Павлов, изречени на откриването на траурното изпрощане на 14-те моряци, изгубили живота си при аварията.

„Четиринадесет светли, безгрешни герои… Всички те споделиха една обща съдба – с цената на живота си те спасиха животите на колегитe си, спасиха плавателния съд и предотвратиха катастрофа от планетарен мащаб“ – каза Павлов, цитиран от петербургското издание „Фонтанка.ру“.

Въпреки че официално не е объвен моделът на авариралия апарат, от съболезнованията на комнадването на военната част, към която се числели загиналите, журналистите направиха извода, че става дума за атомния батискаф АС-31 /известен още и като АС-12/ „Лошарик“. Това е подводна лодка за действия на големи дълбочини.

Предполага се, че плавателният съд на тази снимка е подводницата „Лошарик“

Подводницата била на строго секретна мисия, на борда било пълно с офицери, повечето от които – капитани първи и втори ранг. Военният министър Сергей Шойгу подчерта, че пожарът по никакъв начин не е бил свързан с „ядрената енергийна установка на този апарат“ и са взети всички необходими мерки „за защита на реактора“. Той изрази и гордост от действията на моряците, които с риск аз живота си спасили цивилен експерт при инцидента.

Пожарът на борда на подводницата стана на 1 юли. По думите на Шойгу, той е започнал от акумулаторния отсек и се е разраснал. В борбата за спасяване на подводницата живота си изгубиха 14 старши офицери, които на 6 юли бяха погребани на Серафимовското гробище в Санкт Петербург.

Снимка: „Комерсант“

Запитан за коментар на думите на Павлов, президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че не са му известни, но той не знае инцидентът да е имал потенциал за прерастване в по-голяма опасност. Песков потвърди, че реакторът в момента е обезопасен и с него „няма проблеми“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!