Борисов и Дачич
на снимката: Ивица Дачич, Бойко Борисов

Сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич обвини медиите за скандалното си поведение спрямо България и нейния премиер Бойко Борисов.

Сръбският дипломат се оправда с погрешна интерпретация на думите на българския премиер в сръбския печат.

„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му“, каза Дачич по време на среща с българския външен министър Екатерина Захариева.

Той добави:

„Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, добави още Дачич.

Двамата участваха в неформална среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в словашкия курорт Високи Татри.

Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

„Фактът, че 23 държави от ЕС, една, от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция“, бе категорична Захариева.

Още подробности може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!