Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана информация от служба „Военна информация“ категорично не отговарят на истината, както не отговарят на истината и твърденията за изтичане на държавни тайни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Съгласно закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ службите за сигурност сами провеждат проучването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това разрешение Държавната комисия по сигурност на информацията /ДКСИ/ издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС.

В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпросът за това кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп – дали служителят, извършил проверката, или самият директор.

И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица.

Към настоящия момент по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба „Военна информация“, а самият той е в отпуск. Тече вътрешна проверка, която трябва да приключи до 10.07.2019 г., за спазването на всички процедури и проверки за надеждност на лицата.

Припомняме, че директорът на служба „Военна информация“ е назначен с указ на президента и единствено с указ на президента може да бъде освободен – при наличие на легитимни основания за такова действие.

Както е известно, военното разузнаване е най-старата българска разузнавателна служба, неотдавна тя навърши 111 години. Дейността й се отличава с доказана ефективност и резултатност, което е основание за високите оценки от партньорските служби от НАТО и ЕС, припомнят още от МО.

Вчера прокуратурата повдигна обвинения на настоящия и бившия началник от служба „Военна информация“ Пламен Ангелов и Светослав Даскалов. Те са обвинени за престъпление по служба заради издаване на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона. Проверяват се и съмнения за финансови злоупотреби във военното разузнаване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!